ATRI: Nota informativa sobre l'aturada del 3 d'octubre


Com a continuació de la Nota informativa sobre les absències en el lloc de treball el dia 3 d'octubre de 2017 (ATRI de 19.10.17) es recorda que la recuperació d’aquestes absències, considerades justificades, s’ha d’efectuar fins el dia 10 de febrer de 2018, prorrogable excepcionalment fins el...

... Llegir aquest article ...Professors i adoctrinadors


Diari de Girona (14/11).
"No crec en l’horòscop, sóc àries, i els àries som racionals i lògics, no podem creure’ns aquestes bajanades". La cita s’atribueixa Bertrand Russell, tot i que també de vegades a Isaac Asimov. Amb menys ironia, Karl Mannheim palesava, en la seva famosa «paradoxa», la irreflexivitat del concepte d’ideologia. És a dir, no és autoaplicable. Hom pot acusar els altres de fer ideologia, però mai a un mateix; s’estaria autorrefutant.

... Llegir aquest article ...Contra la cacera de bruixes, llibertat de càtedra!


Sempre hem estat defensors de la llibertat de càtedra com a condició inherent a la docència, i vam aconseguir solets que figurés a la LEC –això sí, amb lletra petita-, mentre que d’altres que ara la invoquen, la consideraven prescindible. I també, sempre hi ha hagut temptacions des del poder –de qualsevol color o bandera- de limitar-la i restringir-la. El decret d’autonomia de centres, sense anar més lluny, subordina la llibertat de càtedra del docent al projecte educatiu del centre. I també ens hi vam oposar, sense èxit en aquest cas.

... Llegir aquest article ...Convocatòria de concurs públic per a formar part de la Borsa de Treball de personal docent


RESOLUCIÓ ENS/2470/2017, de 20 d'octubre, de convocatòria de concurs públic per formar part de la borsa de treball per prestar serveis amb caràcter temporal, com a personal interí docent, en centres públics dependents del Departament d'Ensenyament.
"El termini de presentació de sol·licituds és des del dia 25 d'octubre fins al 13 de novembre de 2017."

... Llegir aquest article ...VI Jornades de Secundària. L'escola inclusiva


Són ja moltes les veus que es declaren partidàries de l’escola inclusiva. De fet, i sota l’aixopluc de moltes institucions, forces centres s’han plantejat aquesta estratègia pedagògica. Davant l’eclosió d’aquesta tendència, i com sol passar, han aparegut entusiastes, detractors i eclèctics. Els entusiastes afirmen que la inclusiva és un camí a seguir per tal d’integrar aquells alumnes amb discapacitats cròniques. Els detractors sentencien que l’escola inclusiva no pot atendre de manera adient a aquests joves. I finalment alguns eclèctics es mantenen en un terme mig dient que tal com s’està aplicant la inclusiva no és la millor manera de les possibles.

... Llegir aquest article ...Oposicions 2018: Places per especialitat. Departament d'Ensenyament


Tot i que hom suposava que demà dia 18 d'octubre s'havia d'acabar de discutir a la Mesa Sectorial la proposta per cossos i especialitats, la web del Departament ja ha publicat la llista de places previstes.

... Llegir aquest article ...


Centre d'Atenció al Professorat

Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.

Els afiliats/des rebran una resposta en 24/48 hores.

Comunicat del Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) sobre la Filosofia a les PAU0

Lectures (1129) 12/09/2017, 17:34  |   |  Etiquetes: #Comunicats,

El Sindicat de Professors de Secundària (aspepc·sps), vol fer públic el seu rebuig a la decisió del Consell Interuniversitari de Catalunya del passat 6 de setembre dirigida per la seva secretària, senyora Mercè Jou, a tots els directors dels instituts de Catalunya, i que afecta bàsicament al pes que ha de tenir la Història de la Filosofia a les PAU.

Aquest rebuig es basa, a més d'altres que s'han exposat i que segurament s'exposaran en diversos fòrums, en el arguments que plantegem a continuació:

1. El Consell Interuniversitari ha decidit passar la prova d'Història de la Filosofia de la part comuna de les PAU a la part específica. La finalitat, suposadament, és augmentar la seva importància perquè així aquesta matèria tindrà més valor per a l'accés als graus de l'àmbit de les Ciències Socials. Aplicant una lògica molt simple, indefectiblement, i més d'hora que tard, la Història de la Filosofia deixarà de ser part obligatòria del currículum del segon curs dels batxillerats científic i tecnològic, perquè no tindria cap sentit fer cursar estudis de filosofia obligatòriament al segon curs d'aquesta etapa, i que després aquesta matèria només servís per ponderar unes determinades opcions, previsiblement de l'àmbit humanístic.

2. Aquesta pèrdua de pes de la Història de la Filosofia suposarà treure a una bona part del nostre alumnat el dret a tenir, com ja s'ha dit en moltíssimes ocasions, una formació de mirada ampla, crítica, argumentativa, lògica i deductiva. Només la mala fe o el desconeixement de la pròpia naturalesa i vocació de la filosofia poden generar una creença -enganyosa i falaç- que la desvinculi del sorgiment i el desenvolupament de les matemàtiques, la física, la resta de ciències naturals i, per descomptat, de les ciències socials.

3. La decisió del Consell Interuniversitari és de fet l'aplicació d'un dels molts qüestionables aspectes de la controvertida LOMCE o llei Wert: l'exclusió de la Història de la Filosofia del currículum comú de segon de batxillerat, la qual cosa obliga a tot l'alumnat d'aquesta etapa educativa a examinar-se d'Història d'Espanya (la lectura político-ideològica és inevitable). No compartim en absolut l'argument de fons del Consell Interuniversitari per justificar la seva decisió, que es basaria en la voluntat d'aprofundir el model competencial de les PAU. Entenem que l'examen d'Història de la Filosofia de les PAU, a més d'avaluar les competències pròpies de la matèria -anàlisi crítica de comentaris de text, reflexiva, dialògica i argumentativa-, s'erigeix en la matèria fonamental per desenvolupar competències bàsiques del batxillerat com ara l'anàlisi crític de les fonts d'informació i dels mitjans audiovisuals, la qual cosa, no cal recordar, ha d'afavorir la maduresa humana i intel·lectual de l'alumnat i, per tant, la seva formació com a ésser lliure.

4. A més, cal dir que plou sobre mullat. Ja fa vint anys que, reforma rera reforma, les matèries impartides a la Secundària pels professors de l'especialitat de Filosofia (Ètica, Filosofia, i Història de la Filosofia) han patit unes reduccions severes de la seva càrrega lectiva, fet que ha coincidit, paradoxalment, amb un innegable interès de la societat per les qüestions filosòfiques. Així ho testimonien els èxits de fa un temps d'obres com El món de Sofia o Més Plató i menys Prozac o, actualment i a casa nostra, el de la sèrie televisiva Merlí de TV3. Dit clar i català: actualment hem passat d'una mitjana de quatre professors de l'especialitat de Filosofia a cada institut a un de sol o menys. Els Merlíns catalans són una espècie en extinció i l'actual decisió del Consell Interuniversitari els pot estar donant el cop definitiu.

5. Finalment, i tenint en compte que som un sindicat de professors, hem de denunciar la més que possible destrucció de molts llocs de treball del professorat d'aquesta especialitat a causa d'una decisió política no justificada, les repercusions de la qual han d'afectar negativament tota la nostra societat.


facebook twitter google plus enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Google+ Youtube SPES Fòrum per al progrés Ensenyament

Canals RSS

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.