I la nostra paga extra, senyor conseller?

El conseller Mas-Colell ha declarat fa poc que aquest any vinent no hi haurà retallades. Això sí, a continuació remarcà que la supressió de la paga “extra” als funcionaris públics seguirà aplicant-se. D'això en podríem deduir que el Sr. Conseller no considera que privar els funcionaris públics d'una paga extra sigui una retallada, sinó un costum. Llevat dels dos partits que donen suport al govern català, tota la resta van demanar que als funcionaris se'ls retribuís aquest proper 2014 el que els correspon en concepte de pagues extres.

Aquests dos partits van votar en contra, i com tenen majoria absoluta -exigua, però absoluta-, els polítics seguiran cobrant llurs pagues dobles (no extres, come il faut!) i els funcionaris seguirem pagant el xocolata del lloro i la pólvora del rei que malbaraten tants oportunistes que no mereixen altra evocació que la d'aquella vella cançó d'en Quico Pi de la Serra que acabava dient que «… no veuríem mai el Sol».

Fins a un cert punt és normal que el Sr. Conseller d'Economia, o de Minnessota, no ho consideri una retallada. A ell, per exemple, ja no se li ha aplicat aquest any, igual que a la resta de l'estament polític. El 2012 sí que se la van autoaplicar, «solidàriament», van dir, amb la resta de «retallats»; el 2013 ja no, i el 2014 tampoc… D'altra banda, hi ha seriosos indicis que entre els alts càrrecs i els «de confiança», s'han establert certs mecanismes «compensatoris» que, a la pràctica cobriran, si fa no fa, aquesta paga extra en «especies». Deu de ser normal, això, per als «experts”» adscrits al civader, però nosaltres, que també tenim estudis, no ho acabem d'entendre… Perquè sobretot, qui no predica amb l'exemple, no mereix credibilitat ni respecte.

Més a prop, professionalment parlant, a Via Augusta, se segueix mantenint el costum d'inventar nous càrrecs per tal que els «caiguts en desgràcia» -sense danys de consideració, és clar- que hagin acreditat la seva competent fidelitat incondicional, no tornin a l'aula i puguin seguir vagarejant per despatxos, passadissos i baretos dels voltants. Això és austeritat? Inventar nous càrrecs innecessaris?

I ara resulta que, segons digué el president, el dia de la votació al Parlament que resolgué mantenir la retallada de la paga extra només per als funcionaris, la nostra paga depèn del retorn d'un impost sobre dipòsits bancaris que, fins a on ens consta -pura teoria comptable- no té res a veure amb el salari dels funcionaris, que d'entrada hauria d'haver estat degudament pressupostat.

A què estan jugant; A qui volen enganyar?

  • Darrera modificació: 04/10/2013 12:27