Mesa sectorial de 29 de juny de 2016

Ordre del dia:

 • A petició de les organitzacions sindicals:
  • L’horari lectiu: 18h a secundària i 23h a primària.
  • Les substitucions de tot el personal des del 1r dia i des de l’1 de setembre.
  • La retirada del nou sistema de selecció de substitucions i de la definició de perfils de llocs de treball específics.
  • La reducció de jornada lectiva dels majors de 55 anys i el cobrament del mes de juliol per part del personal substitut.
  • Les condicions que permeten mantenir i millorar la qualitat dels centres educatius com, així mateix, les condicions laborals dels seus professionals anteriors a les retallades (hores de coordinació i desdoblaments, disminució de ràtios, pagues extres perdudes, estabilitat del personal interí, horari fix de secundària i el retorn al cobrament del primer estadi als 6 anys).
 • Torn obert de paraules.

Bàsicament es demana al Departament que ens retorni a les condicions laborals anteriors a les retallades.

El Departament diu que no té pressupost per cap de les millores demanades però és evident que és una opció política carregar de noves retallades solament a l'ensenyament públic i no parlem de grans quantitats de diners: Les substitucions des del primer dia serien uns 40 milions d'Euros, la reducció d'hores lectives 230, retirar el pla pilot de nomenaments telemàtics 0 i les hores de coordinació 30. 1)

El Departament ens comunica que estan estudiant avençar 1 o 2 dies les substitucions abans de l'inici de curs però que es consoliden les retallades de les dues hores lectives dels majors de 55 anys, del cobrament del juliol dels substituts amb més de 6 mesos treballats i la partida de la formació.

Nosaltres, el Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) hem plantejat, un altre cop, tres aspectes del temps laboral que no suposen diners:

1) Sessions més curtes de 50 minuts, aprofitant la concentració màxima de l'alumne i amb l'objectiu de racionalitzar la jornada intensiva. A Europa i la resta d'Espanya normalment les sessions lectives són més curtes d'1 hora. Els alumnes podrien anar a una hora més lògica a dinar i a nosaltres se'ns descarregaria una mica la jornada, que aquests últims anys si afegim l'increment de ràtios, les no substitucions i l'increment de burocràcia ha estat excessiva.

2) Tornar a les 24 hores de permanència donat que a l'institut no tenim un lloc per treballar adient (normalment hi ha soroll, manquen ordinadors i rarament pots estar sol) i de fet s'està incomplint la normativa de prevenció laboral respecte a l'espai de treball. Per altra banda, les guàrdies molt difícilment es poden convertir en hores lectives a la pràctica i no solament perquè estigui prohibit legalment, sinó per la pròpia naturalesa del treball que realitzem.

3) El professorat ha de tenir d'alguna manera el dret a compactació de l'horari. En centres que obren tot el dia hi ha professors que tenen horaris amb hores lectives per exemple a les 8 h del matí i a les 8 h del vespre, amb moltes hores buides al mig. Afecta a poca plantilla però no hi ha res més perniciós per la motivació d'un treballador que la percepció d'injustícia en el tracte.

Hem posat de manifest que ja hi ha CCAA que han pactat el retorn a les 18 hores lectives ( Cantabria, Balears i Andalucia) i d'altres ho estan negociant.

Davant les nostres peticions s'ha produït el silenci. :-X De fet ja vam enviar aquestes peticions en el procés de participació en les instruccions d'inici de curs que el Departament s'havia compromès a respondre.

No és qüestió de diners, és una qüestió de profund menysteniment de la nostra feina

Cap sindicat va donar suport a la proposta. 8-O Ens tenen por amb tot el tema de la reclamació de millores de la jornada laboral de secundària i sembla que els faci vergonya reclamar millores laborals si no les poden lligar a una qüestió de “millora pedagògica”. Fins i tot algun comunicat sindical infravalorant la primera moció del parlament sobre el tema va ser utilitzat pel Departament per dir-nos que no servia de res però s'obliden que nosaltres som molt perseverants i no volen recordar que el professorat de secundària és el que més retallades ha patit tant en jornada com en sou i, que, per suposat, quan nosaltres als grups parlamentaris també els hem reclamat la reducció de la jornada de primària. És molt greu, però tant el silenci dels companys sindicals com de l'administració auguren que aquest tema no està tancat i que el Departament s'està quedant sense excuses pel maltractament que ens està donant. No és qüestió de diners, és una qüestió de profund menysteniment de la nostra feina i percebem que no tots els que estan governant pensen el mateix… S'estan suïcidant i tard o d'hora ho acabaran veient.

El silenci dels companys sindicals com de l'administració auguren que aquest tema no està tancat

Per la resta, més de 3 hores de donar voltes a no res…. Ay, com ens agradaria que puguéssiu veure el que passa, perquè llavors segur que aconseguiríem ràpid una procés de vagues seguides fins recuperar tot el que ens han robat!

Els sindicats demanem l'adient publicitat de les places perfilades, com a mínim en la web del Departament i la seva justificació en els projectes educatiu dels centres. Com sempre el Departament diu que ja s'ho mirarà.

Denunciem que les places de perfil es cobreixen com de difícil cobertura, però des del febrer aquestes no es publiquen i és un número creixent de places no controlades i adjudicades de manera opaca.

És publicarà la modificació de l'ordre de procediment per demanar els estadis perquè ho puguin fer també els interins amb dret a cobrar el 4t i 5è estadi.

És en principi l'última mesa de l'estiu.

Bones vacances i moltíssimes gràcies per la vostra feina, que amb la seva qualitat, els hi està posant molt difícil al Departament el desballestament de l'Ensenyament Públic.

1)
El parlament avui ha aprovat entre altres coses una moció per instar al govern a retirar la prova pilot de nomenaments i a retornar-nos a l'horari lectiu anterior a les retallades. La consellera ja va declarar que desobeirà al parlament català. Les seves paraules demostren un dèficit democràtic tan gran que no cal dir res més. Una altra dada important de la intervenció al parlament de Junts pel Sí, és la seva revelació de què la “innovació educativa” i “les millores pedagògiques” van en sentit contrari de les nostres condicions laborals i en concret en contra de la reducció del nostre horari laboral….era això? Els importa de veritat la qualitat de l'educació pública o amb paraules maques només volen tenir els nens entretinguts en granges de baix cost perquè el que vulgui una educació decent se l'hagi de pagar? L'autonomia de centres, és en realitat la manera de permetre tots els abusos sobre el professorat? I desregular el currículum i permetre que cada centre faci i desfaci, no tindrà a la llarga l'efecte de devaluar totes les titulacions públiques perquè sigui el “mercat” qui decideixi què val ( el que és paga) i què no serveix de res? Donem les gràcies a tots els grups parlamentaris de l'oposició pel suport a les nostres peticions i posem en evidència l'abstenció del PSC que no ens ha permès aconseguir la derogació del Decret de Plantilles.
 • Darrera modificació: 01/07/2016 11:39