Mesa sectorial de 6 de setembre de 2023

Es constitueix la nova Mesa Sectorial fruit de les eleccions sindicals que es van dur a terme el passat 14 de març, en les quals Professors de Secundària (aspepc·sps) va passar a ser la segona força sindical de l’ensenyament públic i la primera a la Secundària amb claredat. Les organitzacions sindicals presents a la Mesa són: USTEC, Professors de Secundària (aspepc·sps), CCOO, CGT i UGT.

La Mesa Sectorial d’Educació és l’òrgan a través del qual el professorat exerceix el seu dret a la negociació col·lectiva, i, per tant, a negociar les seves condicions de treball.

Malauradament, sovint es converteix en un mer tràmit obligatori, en què cada part, per ordre de representació, exposa els seus punts de vista, però que no modifiquen en res les propostes inicials de l’administració educativa, que en últim terme és qui té la potestat per legislar i decidir si no s’arriba a cap acord.

Professors de Secundària (aspepc·sps) agraeix el suport rebut a les eleccions sindicals perquè això incrementa el seu poder de negociació. El Departament ja no pot negar el clam que hi ha contra unes polítiques educatives que, amb molt poca rigorositat científica, estan buidant les aules de coneixement i aprenentatge. És un fet que, a més de sobrecarregar als docents, aquestes perjudiquen l’alumnat més vulnerable i que els resultats són cada vegada més baixos.

La consellera Anna Simó ha realitzat una primera intervenció explicant diferents aspectes de l’inici de curs, sense cap novetat pel que fa al que ja s’havia tractat a l’estiu.

Professors de Secundària (aspepc·sps) ha retret a la consellera que no hagi fet cap esment al pacte de reversió de les retallades i millora de les condicions laborals (incloïa, bàsicament, el retorn del primer sexenni als 6 anys, amb el reconeixement del deute generat; el retorn de la reducció de les 2 hores lectives pels majors de 55 anys, i el complement salarial pels professors del cos PTFP que no s’han pogut integrar al cos de secundària per manca de titulació), que estava sobre la taula al juny i que no es va poder signar per l’exigència del Departament que fos un pacte amb totes les organitzacions sindicals (USTEC, en aquell moment, no va voler signar).

La consellera ha respost que ha canviat la situació pressupostària i que el Departament encara no té sostre de despesa, però que a la previsió de despesa que ha enviat està contemplada la reversió de les retallades que queden pendents i que, segons diu, per ella és un objectiu clar. També ha afirmat que el curs vinent hi haurà negociació del calendari i que no té previst revertir la jornada intensiva a secundària on ja està instaurada.

Cal reconèixer que el seu to és molt més conciliador que el del conseller Cambray. No obstant això, Professors de Secundària (aspepc·sps) creu que queda molt per fer, perquè, mentre el marc normatiu en què s’enquadra la funció docent sigui el dels Decrets de direccions, de plantilles, d’autonomia de centres i d’inclusió, el professorat seguirà desprotegit i amb grans dificultats per mantenir la il·lusió per la seva feina.

La setmana vinent hi haurà una nova llista de seleccionats al concurs de mèrits, que recollirà les aproximadament 67 últimes renúncies rebudes a més de les que es puguin produir per seleccionats que no hagin pres possessió.

  • Darrera modificació: 07/09/2023 20:30