Mesa sectorial de 14 de novembre de 2022
Reivindicacions laborals
El Departament fa una exposició en la que segueix mantenint la negativa a les principals demandes sindicals:
- Endarrereix el reconeixement del primer sexenni als 6 anys i el seu deute i la reducció de les 2 hores lectives pels majors de 55 anys fins al 2024. Tampoc assegura que aquesta oferta sigui efectiva perquè dependrà de l’aprovació de pressupostos nous i de qui estigui al govern en aquell moment.
- Espera que la ràtio a l’ESO baixi per la davallada demogràfica.
- No admet l’equiparació salarial dels grups tècnics d’FP i es remet a la normativa estatal, proposant fins i tot endarrerir la integració al nou cos fins l’abril. Argumenta que així es podria integrar les persones que superin el concurs mèrits, però sense cap compromís ferm. El Departament barreja els conceptes d’integració en el cos de secundària i equiparació salarial.
- Es nega a derogar el Decret de Plantilles: és una aposta «ideològica». El Departament persisteix en pretendre un model de contractació de docents semblant al de l’educació privada però sense cap responsabilitat per part de qui selecciona.
- El Departament es nega a parlar del pacte d’estabilitat. Entén que amb el procés d’estabilització no quedaran interins, Obvia que aquest procés estabilitza places no persones i que en tant que no es respecta l’antiguitat en els nomenaments poden quedar persones fora del sistema. En el seu moment es va dir que això es tindria en compte. Ara sembla que es fan passes enrere.
- Tampoc admet cap canvi en el tema del currículum emparant-se en la LOMLOE. Els resultats dels experiments que s’estan fent no recolzen en absolut aquest canvi i en alguns d’aquests centres més innovadors s’ha hagut d’aturar la baixada de matriculació impedint que els pares puguin escollir l’institut dels seus fills. És imperatiu aturar aquest desballestament de l’educació pública, que s’està convertint en un aparcador de nens i adolescents.
- S’aprovarà en breu un decret per a exigir el C2 a tot el professorat. Depèn de com es faci, la mesura pot posar en perill l'estabilitat laboral dels docents interins i la mobilitat dels funcionaris. Cal negociar aquest decret i que no s'imposi unilateralment.
Professors de secundària (aspepc·sps) ha reclamat que el juliol sigui mes de descans retribuït com a la concertada. El Departament no en vol parlar i segueix amb la seva idea d’avançar el curs. El professorat cobra molt menys que altres grups A de funcionaris i no té dies de disposició personal perquè a canvi gaudeix aquest mes. Aquests darrers anys s’han afegit feines, moltes d’elles inútils, sense cap compensació horària i a costa de què els docents pràcticament no tinguin dret a la conciliació de la vida familiar i laboral. És fonamental acabar amb aquesta deriva.
Sobre el sistema “inclusiu”, Professors de Secundària (aspepc·sps) ja va avisar que era més una mesura d’estalvi que de millora de l’atenció de l’alumnat. El temps ens ha donat la raó: ja s’estan tancant centres d’educació especial sense que la dotació s’hagi incrementat de manera suficient als centres ordinaris per atendre degudament a tot l’alumnat.
Atesa l'actual situació, els docents ens haurem de plantejar sortir un altre cop massivament al carrer. Us demanem que assistiu a les concentracions previstes per aquest mateix 17 de novembre. Ara s’estan negociant els nous pressupostos i les eleccions municipals són a prop, si volem que ens tinguin en compte ens haurem de moure.
Sobre la reducció de l’hora lectiva al gener: l’acord de govern es publicarà a finals d’aquest mes. Aquesta setmana els directors encara poden demanar els docents de les especialitats que necessiten. Es prioritzarà passar les substitucions existents a vacants i ampliar les jornades per ordre d’antiguitat dels possibles candidats. La reducció de l’hora lectiva s’ha de fer respectant la legalitat.
És més fàcil lluitar col·lectivament contra els diferents abusos que es poden produir. La majoria d'equips directius intenten fer bé la seva feina però arriben casos d’horaris en B, de horaris massa poc compactats, allargaments no justificats de la jornada, etc. que només serveixen per deteriorar el clima laboral i cremar als docents. Revertir la situació requereix el compromís i la mobilització dels docents.
Altres
També manté la previsió de que la resolució provisional del concurs de mèrits sigui al febrer i la definitiva al març.