Un pacte per dir que sí?0
816 01/03/2005, 09:33 Avui.-Lluís-Hernàndez-i-Sonali #LOGSE, #LOCE,
L'actualitat informativa catalana del món de l'ensenyament gira a l'entorn del Pacte Nacional per l'Educació. Un PNE que ha de ser la base sobre la qual haurà de fonamentar-se tota la legislació que des del Parlament de Catalunya i des del mateix departament d'Educació es vulgui generar els propers anys. La importància del pacte és, per tant, considerable; val la pena que totes les forces interessades -és a dir, tota la societat- prenguin consciència de l'oportunitat que se'ns presenta en aquest moment. Ara bé, un cop dit tot el que precedeix, sento la necessitat de revisar el que he escrit: perquè probablement és cert que el PNE és una oportunitat única a què assistim... o potser no.
El PNE serà una coartada per donar un valor il·lusori de consens a una posició que ja està clarament establerta des d'abans de convocar el PNE.
Propostes d'AMES, CSIF i SPS.
Adhereix-te a aquest manifest
D'entrada, el PNE té vocació de permanència: vull dir que se suposa que el que s'hi estableixi ha de quedar establert per a una colla d'anys. Però, és clar, això no dependrà pas del PNE, sinó de qui vingui, d'aquí a uns anys, a ocupar el poder: també tenia vocació de permanència el Congrés Català d'Educació, que es va fer fa un temps i ningú no recorda, també tenia la mateixa vocació la LOGSE, i la LOCE... Tothom diu que la llei educativa bàsica de l'Estat no ha de ser modificada en cada canvi de govern... Però cap dels que ho diuen estan disposats a renunciar a modificar-la, quan arribi el cas, si arriba, que ells ocupin funcions de responsabilitat.
El pacte és -vol ser- un pacte. Un pacte és un acord entre persones o grups que pensen diferent, o que tenen diferents maneres d'actuar... I jo em pregunto: ¿s'ha previst, en l'organització del pacte, algun sistema per recollir i acceptar les diferents opinions que la nostra societat presenta, i que són evidents per a qualsevol persona que segueixi només la meitat d'articles o de llibres que es publiquen sobre el tema? Em segueixo preguntant: ¿la designació de les persones que han elaborat els documents de base que el departament ha publicat, s'ha fet de manera transparent -pactada-? Fins i tot, segueixo: ¿s'ha obert la llista de temes en discussió? I em responc: No. Vull dir que es parteix d'una llista tancada que, al meu entendre, obvia temes de discussió, perquè els considera, suposo, resolts sense dubte ni pacte. Vull dir que ningú no ha explicat la formació de les ponències inicials: per exemple, què hi fa un catedràtic de filosofia presidint una comissió sobre professorat, en la qual es proposa, com qui no diu res, la supressió dels contractes indefinits per als docents. Vull dir que, vist que no s'ha previst cap manera pública i compromesa de valorar les opinions recollides, ni hi ha cap compromís de tenir-les en compte, sembla que el PNE serà una coartada per donar un valor il·lusori de consens a una posició que ja està clarament establerta des d'abans de convocar el PNE.
I m'agradaria no tenir raó.
¿Servirà el Pacte Nacional per l'Educació per evitar que cada formació política que accedeixi al poder vulgui refer tot el sistema? ¿És el PNE un intent honest de copsar l'opinió pública del país? ¿Està disposat el departament d'Educació a assumir i aplicar opinions i pràctiques que no siguin les que el departament d'Educació creu correctes ja ara?
Lluís Hernàndez i Sonali. Catedràtic d'institut
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- ramon-572
Pots fer la matrícula a Espai Persona > Matriculació: ht... - ramon-572
Sí, sí la pots fer.... - jose manuel-838
M'agradaria poder fer la formació Exploring Britain, per... - marisol-b05
Bon dia,Voldria apuntar-me al curs de geogebra, però no veig... - roger-312
Jo entenc que no forma part de les 15....