Any sabàtic per a mestres amb 20 anys d'exercici0

2421 24/05/2005, 08:31       #Retribucions,

Els professors amb 20 o més anys d'exercici tindran dret a un any sabàtic. Per accedir-hi, durant cinc anys cobraran el 84% del sou, però el cinquè no treballaran. Aquesta és la proposta que la consellera d'Educació, Marta Cid, va exposar ahir com una mesura per combatre l'estrès que pateix aquest col·lectiu, per reciclar-se professionalment o simplement per descansar.

La idea, que ja s'aplica al País Basc, és una vella reivindicació dels sindicats, que tanmateix troben "excessiu" el termini mínim de 20 anys en actiu per poder-s'hi acollir.

La proposta d'Educació -que Cid va explicar ahir al programa Els matins de TV3, dins de la setmana que la cadena dedica al professorat- encara s'ha d'acabar de negociar amb els sindicats, però la idea és que no afectaria els drets socials dels treballadors pel que fa a la jubilació. La mesura, segons fonts de la conselleria, s'adreça al professorat funcionari i es preveu que cada any s'hi puguin acollir un màxim de 400 mestres funcionaris, que serien reemplaçats per substituts. Aquesta limitació té com a objectiu garantir el normal desenvolupament del sistema educatiu i que no s'acumuli en un mateix any un nombre massa alt de professors en descans retribuït.

El govern i els sindicats encara han d'acabar de donar forma a la proposta, que forma part del protocol de negociació iniciat a final de l'any passat, i, en cas que s'aprovi, es preveu que els primers anys sabàtics es podrien fer el 2010. Actualment, segons càlculs del departament, hi ha uns 20.000 docents amb més de 20 anys de servei actiu.

Precisament des dels sindicats catalans ahir es va voler deixar molt clar que "no ens donen vacances", sinó que la iniciativa suposa un descans financiat pel mateix docent, que deixa de percebre una part del seu sou durant el cinc anys necessaris per acollir-se al període de descans. Pel que fa als objectius, tant USTEC-STES com CCOO van coindicir a explicar que la idea de l'any sabàtic és una reinvindicació sindical per millorar les condicions laborals del col·lectiu, sobretot per fer front a situacions d'estrès.

No obstant això, les representacions sindicals estan a l'espera de veure com es tanca definitivament la iniciativa, ja que consideren que el requisit d'haver estar un mínim de 20 anys en servei actiu és "exagerat" i implica que només es pugui fer un cop en la vida laboral, segons va destacar la portaveu d'USTEC-STES, Carolina Rius. En termes similars es va expressar Josefina Pujol, secretària general de la federació d'ensenyament de CCOO, que argumenta que caldria "rebaixar" els anys mínims d'antiguitat perquè s'ha d'entendre que es tracta d'un any sabàtic pagat pels mateixos professors que s'hi acullen.

Pujol va insistir que els experts consideren la docència una professió força estressant i "calen mesures" per millorar la salut laboral del col·lectiu. De fet, Rius també va apuntar que hi ha estudis que diuen que a partir dels deu anys de docència directa hi ha un "desgast emocional" del docent molt important i es recomana "fer una pausa o fer un altre tipus d'activitats educatives".

La conselleria també va avançar que els professors que estiguin fent l'any sabàtic, si ho desitgen, podran accedir als cursos de formació continuada i reciclatge que fa habitualment el departament d'Educació. L'única condició exigida és que durant el període de descans no podran fer cap activitat remunerada.

Demandes més urgents

Els dos sindicats es van mostrar sorpresos que la consellera fes ahir aquest anunci, ja que d'una banda es tracta d'una reivindicació del mateix col·lectiu i, de l'altra, perquè no consideren que aquest sigui el tema prioritari que Educació té sobre la taula.

"Estem treballant en temes com l'augment de plantilla i la reducció de l'horari lectiu del professorat per poder fer altres tasques de gestió", va recordar Rius. Per la seva banda, Pujol va afegir que "sap greu" que Cid comuniqui aquesta proposta "unilateralment" quan no és definitiva.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal