Pere Pena, professor d'ESO0

2103 25/10/2005, 09:38       #LOGSE, #LOE, #LOCE,

Aquest professor de secundària de Lleida anuncia que si els instituts continuen sent centres recreatius, l'apocalipsi és a prop. Pena esbossa la crònica negra de 15 anys de LOGSE, LOCE i LOE a Generació L. Els fills de la reforma educativa, i reclama la recuperació dels conceptes de disciplina i esforç als centres.

Seròs (Segrià), 1962 Poeta i assagista Publica 'Generació L' (Proa)

--Defineixi els joves de la generació L amb tres adjectius.

--Són còmodes, insatisfets i manipulables.

--¿Per què són així?

--Perquè els instituts no són instituts. Són una continuació de la primària. Un territori de ningú on es fa escola comprensiva. L'ambient que es respira és de centre recreatiu, no de centre de cultura.

--¿Per això un de cada quatre alumnes no entén un text?

--Jo diria que més... A quart d'ESO, el 40% d'alumnes tenen serioses dificultats per entendre un text. Una vegada els vaig posar una rima de Bécquer que diu el següent: "Andáis por allí a la caza de galantes embrollos...", en referència a dos amants que es troben en una festa. Bé, doncs un alumne em va dir que galantes embrollos significava cornamenta de cérvol.

El drama de la secundària és que l'institut és en gran part un centre recreatiu

--¿Com hi va arribar a això?

--Galants, gasela... Vés a saber. Aquest mal de la secundària arrenca a la primària. Els nens, amb el sistema de fitxes, aprenen qüestions literals, però són incapaços de relacionar. No s'estimula la reflexió crítica. I a les escoles es llegeix poc. ¿Per què no hi ha una assignatura de comprensió lectora? Jo imposaria una hora al dia de lectura, en silenci.

--¿Una hora en silenci? Costa tenir- los quiets.

--La capacitat màxima d'atenció continuada és d'uns 15 minuts. I el problema és que els pedagogs diuen que és contraproduent allargar-la...

--També desconfia de les noves tecnologies, vostè.

--Es confon coneixement amb informació. Quan es parla de modernitzar la pedagogia, apareix la idea que la informàtica és un gran avanç. I no hi estic d'acord. La tecnologia comporta la idea que les coses han de ser ràpides, dinàmiques i senzilles. Això va en contra de la reflexió. El que seria bo seria aprendre a pensar, a resoldre dificultats.

--Doncs ja em dirà com...

--Els hàbits es creen per obligació i amb constància, imprescindible en qualsevol tipus d'educació.

--Solució: ¿mà dura?

--No. No crec en l'autoritarisme, crec en la serietat. S'hauria de revisar el concepte de disciplina, però aquest no és el problema de fons. S'ha de canviar el concepte pedagògic als instituts.

--¿I posar policia a la porta?

--El fet que l'institut sigui un centre recreatiu afavoreix i potencia un cert tipus de conductes. Hi ha una relació entre la desídia i les actituds violentes i el baix nivell acadèmic. I la violència es pot atacar o bé posant policies o bé fent centres on es respiri la cultura. Avui dia als instituts es tanquen les biblioteques i els lavabos amb clau. No es crea consciència que són coses que s'han de respectar, que l'important és l'expedient acadèmic i que, si es passen, hi haurà una sanció.

--¿Sempre hi ha hagut violència?

--Sempre. Però el tipus de violència ha canviat. Abans era una violència salvatge, més física, però ara és més organitzada, més perversa. Per tant, els alumnes bons es perden per la pressió del grup. L'aula acaba estant en mans dels que no volen que ningú destaqui i busquen un ambient caòtic.

--¿Tant mal ha fet la LOGSE?

--Tenim l'escola de la generació dels anys 60. Reflecteix les seves contradiccions. I Catalunya ha estat una de les grans valedores de la reforma educativa. Aquí hi ha una idea de modernitat falsa, la mateixa que hi ha darrere de la transformació urbanística de Barcelona. S'aposta pels ordinadors, el diàleg mal entès, la disciplina laxa. Això sí, presentant- ho tot molt bonic.

--Construeixi el model ideal.

--D'entrada, els nens de 12 i 13 anys haurien d'estar a primària. I l'ensenyament obligatori hauria de ser fins als 18 anys. I s'hauria de fer un horari més ampli, potenciar la lectura, l'art, la música...

--¿Algú ho fa bé?

--Ara està de moda el model finlandès. A Finlàndia no comencen a treballar fortament amb els nens fins als 7 anys. Però tenen una tradició cultural que ja voldríem...

--¿I els pares què hi pinten?

--Cada vegada és més difícil trobar la normalitat. Hi ha els que passen molt i els que es preocupen massa. I els nens detecten les estratègies a seguir per ser els amos. La seva tirania només es pot contrarestar amb cultura.
Contràriament, cada vegada se senten més forts i arriben a la secundària com hi arriben.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal