Els professors espanyols, dels que cobren més només sortir de la facultat0

1306 11/01/2005, 11:05       #Retribucions,

Els professors de primària i secundària espanyols són, d'entre els docents dels 26 països que conformen l'OCDE -els més desenvolupats del món-, els que tenen un salari més elevat en els seus primers anys d'exercici professional.

Així ho posa de manifest l'últim informe Education at a Glance elaborat per l'OCDE. L'informe indica que només els professors dels Estats Units, Dinamarca, Suïssa i Alemanya cobren més que els espanyols quan s'introdueixen en el món laboral.

L'estudi calcula el salari del professorat dels països de l'OCDE en dòlars i per paritat de poder adquisitiu a cada país. D'aquesta manera, la mitjana salarial del professorat de primària a Espanya se situa en 28.161 dòlars, molt per sobre de la mitjana dins l'OCDE, que que és de 22.910 dòlars. A secundària, les nòmines dels professors espanyols també són més elevades que les dels seus companys estrangers.

Així els professors espanyols cobren, només sortir de la facultat, molt més que els britànics (25.403 dòlars), els francesos (22.688 dòlars), els italians (22.915 dòlars), els suecs (23.059 dòlars) i els noruegs (26.637 dòlars). Aquests sous, però, disten molt dels que tenen els professors alemanys (36.934 dòlars), suïsos (34.818 dòlars), danesos (31.745 dòlars) i nord-americans (29.153 dòlars), que encapçalen el rànquing de professors més ben pagats dins els 26 països de l'OCDE.

Experiència poc reconeguda

Els mestres i professors espanyols, doncs, no es poden queixar de tenir un sou baix quan comencen a treballar. Però sí que tenen motius per mostrar-se molestos pel reconeixement social que tenen al nostre país en comparació amb el que tenen a la resta de països de l'OCDE. I és que si bé comencen amb un sou millor, el seu increment salarial, que valora la seva experiència pedagògica amb el pas dels anys, no avança al mateix ritme que el de la resta dels seus companys estrangers.

Mentre que a gairebé tots els països de l'OCDE el salari dels professors millora entre un 30 i un 60% en 15 anys, un docent espanyol necessita treballar 39 anys per cobrar un 45% més que els joves que comencen. Això indica, segons l'informe, com un professor és estimulat als diferents països per la seva antiguitat, el que repercuteix també en la qualitat educativa.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal