Les escoles cristianes reclamen concerts a mida per a cada centre0

883 12/01/2005, 09:29   

La Fundació Escoles Cristianes de Catalunya (FECC) reclama un nou sistema de concerts que permeti un finançament a mida per a cada centre perquè considera que l'actual no garanteix la igualtat d'oportunitats ni tampoc la gratuïtat de l'ensenyament bàsic i obligatori.

Riu va tornar a criticar el sistema de repartiment dels alumnes immigrants pels centres docents de Catalunya i va recordar que el que s'ha de garantir és el dret dels pares a escollir el centre educatiu

Aquesta és una de les valoracions que l'entitat, que agrupa 480 escoles cristianes de Catalunya, on hi ha escolaritzat un 25% de l'alumnat, ha fet arribar al Ministeri d'Educació com a resposta al document de debat de la reforma educativa, Una educació de qualitat per a tots i entre tots . Pel que fa a la religió, la fundació reconeix que regular-la és «complex».

El sistema de concerts no satisfà pràcticament ningú. Ho diu el document del ministeri i també hi està d'acord la fundació d'escoles cristianes «perquè no ha aconseguit que els ensenyaments bàsics i obligatoris siguin gratuïts per a les famílies, i tampoc no ha garantit l'adequada complementarietat entre els centres públics i privats que col·laboren en la prestació del servei essencial i bàsic de l'educació». El secretari general de la FECC, Francesc Riu, va assegurar ahir que el repartiment actual de concerts educatius «fa mal al sistema». Per això, va proposar que els concerts haurien de ser diferents en funció de cada escola privada. «Cada centre té necessitats diferents perquè no es pot pretendre que un col·legi que tingui un 70% dels alumnes immigrants i de nacionalitats molt diferents i un altre que tingui un sol tipus d'alumnes hagin de disposar del mateix nombre de professorat», va citar com a exemple. Per tant, advoca perquè el finançament de l'escola concertada, a banda d'assegurar la gratuïtat de l'ensenyament «perquè avui dia no cobreix despeses per garantir-ho», s'adeqüi a cada centre. Aquest aspecte aniria lligat també a la igualtat d'oportunitats, una altra de les valoracions que fa la fundació del document. Riu va tornar a criticar el sistema de repartiment dels alumnes immigrants pels centres docents de Catalunya i va recordar que el que s'ha de garantir és el dret dels pares a escollir el centre educatiu.

Respecte a la religió, la fundació només demana que el govern estatal actual «ho faci millor que l'anterior». Però recomana que qualsevol regulació d'aquesta assignatura ha de tenir en compte tres factors: la naturalesa civil de la institució escolar, la dimensió religiosa de qualsevol cultura i el dret dels pares que els seus fills rebin una educació d'acord amb les seves conviccions. Riu va reconèixer que el tema és «complex» i que la proposta del ministeri tampoc és bona.

Conflictes de competències

Que les lleis estatals no trepitgin les competències autonòmiques, ni aquestes l'autonomia dels centres escolars. És també una petició de la Fundació d'Escoles Cristianes de Catalunya (FECC) a l'hora d'aportar elements al debat del document del Ministeri d'Educació, que preveu presentar la proposta de reforma educativa aquesta primavera. El membre del departament pedagògic de la FECC, Julio Andreu, va citar com a exemple el sistema de mòduls, que creu que hauria de valorar cada centre.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal