Protocol contra la violència i les drogues als instituts0

1152 17/01/2005, 09:52       #Salut laboral,

Fenòmens com el consum de cànnabis o els episodis de violència a l'entorn dels instituts d'ensenyament secundari (IES) s'han aguditzat en els últims anys arran de la confluència de molts factors, entre els quals la implantació de la reforma educativa o els canvis demogràfics i de models familiars i socials. Davant d'aquests nous problemes, que sovint alteren el dia a dia dels IES i del seu entorn, l'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa aquest curs els anomenats circuits de coordinació amb els districtes.

Es tracta de protocols d'actuació consensuats entre educadors, professionals sanitaris, cossos policials, entitats dels barris, etc., que intenten donar resposta a problemes urgents i dissenyar estratègies per evitar nous conflictes als centres.

L'experiència s'ha començat a implantar durant el primer trimestre del curs. De moment, els districtes on s'ha treballat més a fons són l'Eixample, Les Corts, Sant Andreu i Sant Martí. La iniciativa s'ha impulsat des dels serveis de prevenció de l'Ajuntament. El director, Josep Maria Lahosa, explica que la idea es va plantejar perquè els equips directius dels IES o els mateixos veïns, entitats i pares trucaven cada cop més sovint als districtes per denunciar conflictes com ara baralles, agressions, maltractament de mobiliari urbà i consum de cànnabis a l'entorn dels centres. Les demandes eren ateses pel professional que estava disponible en aquell moment i no es disposava de cap protocol d'actuació per coordinar una resposta.

Problemes consolidats

"Alguns problemes es detectaven en una fase encara molt embrionària i es podia actuar fàcilment, però d'altres estaven ja molt consolidats i requerien una estratègia d'intervenció més àmplia", explica Lahosa. Per aquest motiu es va convocar els agents municipals -tècnics de salut, educadors socials i de carrer, tècnics d'educació, guàrdia urbana- i representants de l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) i del departament d'Educació.

Aquest equip interdisciplinar va consensuar un protocol d'identificació i gestió de les demandes: des de qui se'n fa càrrec en cada cas fins a quin tractament han de rebre en funció de la gravetat. Les demandes es diferencien entre urgents i preventives. De les urgents s'acostuma a encarregar la guàrdia urbana o el cos policial que correspongui, ja que normalment són episodis concrets de violència, com baralles a les portes dels IES.

Les demandes de caràcter preventiu les assumeix la secretaria tècnica de prevenció del districte, que s'encarrega de coordinar un estudi del cas amb un equip de treball on hi ha el director del centre, tècnics de prevenció i d'educació i altres perfils professionals segons sigui la naturalesa del problema. Si, per exemple, es tracta de consum de drogues, hi intervindran especialistes de l'Agència de Salut Pública o personal sanitari del CAP. L'equip elabora un pla de treball que inclou intervencions amb els alumnes, els docents i els familiars. En general, es treballa sobre quatre grans àmbits: consum de cànnabis, tràfic, baralles i agressions.

"Volem incidir en els problemes que afecten els centres, els quals no només es generen dins dels instituts, sinó que sovint tenen lloc a la perifèria immediata", aclareix el director dels serveis de prevenció municipals. Lahosa afegeix que els centres de secundària exporten els conflictes al barri, però també importen la conflictivitat de l'entorn.

Segons Lahosa, el nou sistema permetrà recollir més dades i disposar d'informació preventiva, ja que totes les demandes quedaran registrades. El circuit es posarà a prova a partir del gener, ja que des del setembre s'ha donat a conèixer el recurs als centres. A finals de curs, s'avaluarà el funcionament dels circuits, així com el nombre i tipus de demandes rebudes.

Una vintena d'instituts de la ciutat elaboren un pla preventiu propi

Al voltant de vint centres de secundària de Barcelona estan rebent assessorament per dissenyar un pla preventiu que inclogui actuacions amb els alumnes i familiars i mesures educatives per evitar que problemes ocasionals -sobretot relacionats amb drogues i conductes violentes- es cronifiquen i generin altres conflictes. Anna Guitart, tècnica del servei de prevenció i atenció a les dependències de l'Agència de Salut Pública, coordina l'assessorament que ofereixen els professionals del Servei d'Orientació en Drogodependències (SOD) als centres al llarg d'aquest procés. "L'objectiu és que l'expulsió d'un alumne sigui sempre l'últim recurs", afirma.

El pla preventiu comença amb el treball d'un grup de professors que elaboren un document on recullen totes aquelles accions que es poden dur a terme en funció del tipus de problema, i que inclouen des d'activitats on es treballa l'autoestima a debats on els alumnes expressen la seva opinió sobre temes concrets, ja sigui drogues, sexualitat o violència. El protocol preveu també l'opció de derivar els alumnes a recursos assistencials concrets, si és necessari. El claustre de professors ha d'aprovar el document, ja que del que es tracta és que "tots els docents coneguin la normativa del centre i actuïn de forma coherent davant de situacions similars", apunta Guitart. De la mateixa manera, les famílies han de conèixer, en la mesura del possible, aquest protocol.

Les drogues, sobretot el consum de cànnabis i en menor mesura d'alcohol i tabac, són l'eix al voltant del qual giren bona part dels objectius d'aquests plans preventius. Les dades més recents de consum, corresponents al primer trimestre dels curs 2004-05, indiquen una clara tendència a l'alça en el consum de cànnabis entre els estudiants de secundària de Barcelona: el 10% dels estudiants de 14 anys i el 40% dels de 16 han tastat almenys un cop els porros. Pel que fa a l'alcohol, hi ha una certa estabilització. Guitart insisteix que el pla preventiu no consisteix a fer actuacions puntuals, sinó que es un "procés" que cada centre ha d'anar adaptant als canvis.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal