Els mestres rebran formació per atendre la diversitat d'alumnat0

1158 18/01/2005, 09:00   

Impuls al canvi dels mètodes d'ensenyament per millorar la lectura, l'escriptura, la resolució de problemes i el coneixement de l'anglès.

Educació no es planteja, però, mesures "coercitives" per garantir-hi l'assistència.

El departament d'Educació va presentar ahir un pla de formació permanent del professorat per als pròxims cinc anys que té com a ojectiu adequar la formació dels mestres a les noves necessitats socials i al nou perfil de l'alumnat. Per aconseguir aquesta fita, la conselleria s'ha fixat dues prioritats bàsiques: incidir en la formació destinada a atendre la diversitat dels alumnes, i impulsar un canvi dels mètodes d'ensenyament de la llengua -incloent-hi l'idioma estranger-, les matemàtiques i les ciències per garantir l'èxit escolar en les àrees bàsiques, tal com va avançar l'AVUI.

A aquests dos objectius Educació destinarà fins al 2005 el 60% dels recursos del pla, que enguany té un pressupost de 10,515 milions d'euros (un 47% més que el 2004), i que, segons va indicar la consellera Marta Cid, està previst que augmenti un 10% cada any d'aquí al 2008 fins a arribar als 10,515 milions al final de legislatura.

Cid va insistir que el pla parteix de la base que "el professor és l'element clau del sistema educatiu" i que "qualsevol canvi de millora del sistema" ha de tenir en compte tant la seva formació inicial com la permanent. En aquest sentit, el director general d'Ordenació Educativa, Blai Gasol, va precisar que el projecte "intenta donar sortida a les necessitats formatives plantejades pel mateix professorat" amb una oferta "diversificada" que inclou "una formació específica per a cadascuna de les àrees".

Escola per a tothom

En la línia prioritària del departament d'avançar cap a una escola inclusiva, és a dir, una escola per a tot tipus d'alumnat, la conselleria planteja una sèrie d'activitats formatives en tres fronts bàsics. Segons va explicar el subdirector general de Formació Permanent i Recursos Pedagògics, Joan Badia, es tracta de formar els professors dels centres que tenen aules d'acollida per atendre els immigrants, d'oferir una formació als instituts que disposen d'aules obertes a 3r i 4t d'ESO per garantir l'aprenentatge de les matèries instrumentals als alumnes amb dificultats, i en tercer lloc de formar els mestres que fan educació especial en el marc de les vint unitats d'educació especial que s'han posat en marxa aquest curs en centres ordinaris. D'altra banda, l'impuls als nous mètodes d'ensenyament de les matèries instrumentals inclou pel que fa a la llengua un programa centrat en estratègies per millorar la comprensió lectora i l'escriptura dels alumnes, amb metodologies que tinguin en compte la importància de la cultura audiovisual. Amb relació a les matemàtiques, els nous mètodes pretenen aconseguir que es deixi de treballar aquesta àrea d'"una manera mecànica" i "estimular el raonament" dels estudiants en la resolució de problemes, i en segon lloc incidir en la millora del càlcul.

El pla també té com a objectiu millorar el coneixement dels professors de l'idioma estranger, sobretot de l'anglès, per la qual cosa es preveu augmentar el nombre de places perquè puguin anar a fer cursos a l'Escola Oficial d'Idiomes. La conselleria també està en negociacions amb els departaments d'Educació d'Anglaterra i Escòcia per ampliar les experiències d'intercanvi de docents en les dues direccions. D'una banda, perquè professors catalans puguin anar a aquests països com a mestres ajudants i d'altra banda per potenciar que vinguin aquí professors nadius com a auxiliars de conversa.

Per tal que aquesta formació no caigui en sac foradat, una altra de les novetats del pla és la introducció de mecanismes que permetin comprovar com repercuteix a l'aula en la millora dels processos d'ensenyament i d'aprenentatge dels alumnes, el que s'anomena avaluació diferida. Tant Cid com Gasol van insistir, no obstant, en la importància de modificar la formació inicial dels mestres, que s'ha mantingut gairebé intacta des del 1970, per millorar la competència inicial dels docents i possibilitar que la formació permanent "no hagi de suplir les deficiències" en la formació de base.

Apropar la gestió als usuaris

A mb l'objectiu d'augmentar el nombre de docents que segueixen cursos de formació permanent, el departament pretén impulsar la formació als mateixos centres, integrant-la als projectes educatius de centre. Una altra de les línies a potenciar és la formació a l'estiu: l'objectiu és passar del 10% de mestres que aprofiten part de les vacances per formar-se al 25%, oferint-los la possibilitat de formar-se als centres durant la primera quinzena de juliol. Educació no es planteja, però, mesures "coercitives" per garantir-hi l'assistència.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal