Concerts, dret educació i calendari eixos debat educació0

1310 21/01/2005, 10:12   

Un nou sistema de concerts econòmics,els mecanismes per garantir el dret a l'educació, l'ampliació del calendari escolar i la unificació dels centres de primària i secundària són alguns dels temes que es perfilen com a eixos del debat sobre el Pacte Nacional per a l'Educació a Catalunya.

Ampliació del calendari escolar, d'1 de setembre a 30 de juny, la setmana no lectiva en el segon semestre

Gratuïtat dels llibres de text

Permisos laborals per a les entrevistes amb els professors

Unificació dels centres de primària i secundària

La forma d'accés a la funció pública per concurs-oposició no és la més adequada per a la selecció de docents

L'SPS inicia una campanya per tal que els professors de secundària manifestin el seu rebuig a l'avançament de les activitats lectives

Proposta d'AMES, CSIF i SPS. Adhereix-te a aquest manifest

USTEC, CCOO y UGT valoran de forma muy positiva el documento propuesto

La consellera d'Educació, Marta Cid, va presentar ahir el document que servirà com a punt de partida per a aquest debat i ha volgut subratllar que "les opinions i propostes no són del departament d'Educació, sinó d'experts en la matèria", pel que s'ha abstingut de comentar el text.

Marta Cid ha insistit que aquest document ha de convertir-se en el pilar per "iniciar un gran debat i arribar a final de curs a un acord consensuat".

El document ha estat presentat als principals agents socials de la comunitat educativa, representants dels sindicats i patronals, de les entitats municipalistes, federacions de pares i mares i directors de diferents centres educatius, entre altres.

El resultat final del debat, en què han d'implicar-se tots els agents socials de l'àmbit educatiu, és arribar a finals d'aquest curs a un Pacte Nacional per a l'Educació, que posarà els fonaments per a la Llei Catalana d'Educació, un dels compromisos del govern català.

Marta Cid ha assegurat que el sistema educatiu català és "molt millorable" i ha assenyalat que, per això, cal "una reestructuració de fons en molts àmbits", cosa que només es pot aconseguir mitjançant "un gran pacte entre tots els agents implicats".

El document ha estat elaborat per cinc grups d'experts en els diferents àmbits establerts: professorat, autonomia de centres, família i educació, coresponsabilitat dels ajuntaments en l'educació, i igualtat d'oportunitats i llibertat d'ensenyament en el marc del servei públic educatiu.

L'apartat "Igualtat d'oportunitats i llibertat d'ensenyament en el marc del servei públic educatiu" es perfila com el que generarà més debat, ja que aborda la relació entre l'Administració i la pluralitat d'ofertes educatives i en concret la gratuïtat de l'ensenyament.

Un dels instruments a reformar, segons que indica el document, són els concerts econòmics, que han de ser un instrument de l'Administració per garantir el dret individual a l'educació i no com un dret dels centres privats.

Contractes programa individualitzats i plurianuals que s'adeqüin a la realitat de cada centre, amb el compromís de garantir la igualtat d'oportunitats i la llibertat d'ensenyament en el servei publico educatiu, són algunes de les idees dels experts per superar els desajustos actuals. Entre les propostes perquè l'escola contribueixi a la conciliació de la vida familiar i laboral que apareixen en el document "Família i educació", destaquen l'ampliació del calendari escolar, d'1 de setembre a 30 de juny, la setmana no lectiva en el segon semestre, la gratuïtat dels llibres de text, els permisos laborals per a les entrevistes amb els professors i la unificació dels centres de primària i secundària.

En l'apartat "Autonomia de centres", es subratlla la necessitat que els agents educatius assumeixin més responsabilitats i que els centres exerceixin més autonomia de gestió amb acords triennals "centre-administració" i que tant els públics com els concertats, rendeixin comptes. El document de "Professorat" denúncia que els currículum que no s'adequa a les necessitats del sistema, indica que la forma d'accés a la funció pública per concurs-oposició no és la més adequada per a la selecció de docents i proposa que es valori l'activitat docent durant un curs en un centre públic.

El departament d'Educació sotmetrà el document a debat i després el presentarà davant el Consell Escolar de Catalunya perquè es pronunciï i, si ho creu convenient, l'aprovi. Per promoure la participació dels ciutadans en aquest procés de debat, la Generalitat ha posat en marxa un portal electrònic, i el Consell Escolar de Catalunya s'encarregarà de canalitzar també la discussió en els consells territorials, locals i de centre.

Per últim, el departament d'Educació ha previst actes de presentació a diverses ciutats.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal