Pisa i Babel: de torres i informes0

759 27/01/2005, 13:29   

Poques coses es poden afegir ja al que s'ha dit sobre l'informe Pisa. Com que he trigat massa a llegir-lo (són 471 pàgines), i no he pogut fer com els que el comentaven l'endemà mateix d'haver-se publicat, només em queda felicitar els responsables d'haver arribat on som. És feina d'anys, però al final s'ha aconseguit: la majoria dels nois tenen un nivell de lectura similar al de la majoria. Vull dir que, establint cinc nivells de comprensió lectora, el 55,7% de la població se situa entre les franges centrals, molt millor que a Finlàndia, que només arriba al 45,3%.

Com deia una catedràtica de didàctica de la llengua: "Un sistema educatiu només pot ser d'excel·lència si tendeix a millorar les capacitats de tots els ciutadans: no hi pot haver excel·lència per a uns i fracàs per a uns altres" (Anna Camps, El País, 7-1-05). Ho haurien d'aprendre, doncs, a Finlàndia, que encara té massa excel·lents, un 14,7%, i massa poc fracàs, un 1,1%. Nosaltres, en canvi, a còpia de fomentar la mediocritat, hem reduït el nivell d'excel·lència fins al 5%, i gaudim d'un fantàstic 21,1% de nois i noies que tenen el nivell més baix, o que no arriben ni a les simplest functional reading tasks, de manera que have serious problems using reading for learning.

Sempre és un consol pensar que les nostres empreses podran seguir sent competitives, perquè trobaran prou mà d'obra barata per als nostres sectors de producció més importants: el turisme (calen cambrers i cambreres), la construcció (calen manobres). En canvi, el pobres finesos es trobaran amb un problema important: ¿trobaran prou llocs de treball adients a aquell quasi 15% de població que entén bé el que llegeix?

I per què passa això? Què hem fet per arribar on som? A la pàgina 415 de l'informe hi ha una dada que a mi em sembla interessant: el 34,6% dels nostres alumnes do their best to learn, i el 54,2% dels nostres estudiants work with enthusiasm. A Finlàndia, en canvi, el 89,7% dels estudiants treballa amb entusiasme, i el 64,3% ho fa el millor que pot per aprendre. Probablement en aquell país encara no han dit als nois que la feina primordial del professor és motivar els seus alumnes, de manera que són els alumnes els que s'han de motivar ells mateixos.

De tota manera, l'informe Pisa només és, ja ho sabem, una estadística, que sempre s'equivoca. Pensem, per exemple, quin nivell de lectura devia de tenir l'arquitecte de la torre inclinada... La va fer tan bé que una mica més i li cau, però, paradoxalment, aquella torre malgirbada ha estat la fortuna de la ciutat. I, en canvi, a l'excel·lent artífex de la torre de Babel, Déu -el nostre déu- el va castigar a la incomprensió i a la destrucció, per l'excel·lent pecat d'haver aconseguit fer una torre alta i dreta... on tothom entenia el que llegia.

Lluís Hernàndez i Sonali. Catedràtic d'institut


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal