L'escolarització d'immigrants obliga a crear més aules d'acollida0

692 01/02/2005, 09:19   

Les previsions s'han superat. Un total de 12.516 alumnes, provinents de 150 estats, omplen les 696 aules d'acollida -38 més de les previstes- que s'han creat aquest curs per donar resposta als nouvinguts. De les prop de 700, però, un 91% es troben en centres públics. La consellera d'Educació, Marta Cid, va posar ahir «un notable» al funcionament de les aules en el primer trimestre del curs, tot i reconèixer que la xarxa «es pot millorar».

Un 91% dels nous espais es concentren en centres públics

Cid va garantir «la continuïtat» d'un «recurs per tractar la diversitat» no només d'immigrants sinó també per a col·lectius amb necessitats específiques «en el futur», quan «la immigració s'estabilitzi». De moment, l'alumnat estranger és majoritari, complex i divers perquè suma més de 200 llengües d'origen i té diferents edats, nivells de coneixement i aprenentatge. De fet, un 60% dels alumnes han estat escolaritzats per primer cop aquest curs. La resta ja es trobaven dins del sistema i se'ls feia un seguiment a través dels tallers d'adaptació escolar (TAE) i amb el programa d'atenció a la diversitat. L'objectiu d'Educació és transformar els prop de 20 tallers que encara existeixen en aules. Serà, però, un procés lent ja que es tracta d'espais educatius que recullen, durant unes hores, alumnes de diferents centres. S'espera, a més, que els mestres del TAE assessorin els tutors de les aules d'acollida.

Un 98,7% dels centres té més de set estudiants per aula. Nou de cada deu dels nouvinguts, a més, comparteixen mitja jornada escolar amb la resta d'estudiants. Entre les mancances de la xarxa d'acollida que, segons la consellera, ja estan «pràcticament resoltes», destaca la situació d'un 7% d'aules que no compleixen condicions optimistes d'espai. «Coincideix amb els centres que estan esperant una millora global», explicava ahir el subdirector general de Llengua i Cohesió Social, Josep Vallcorba. El departament preveu l'elaboració de tres informes per part de la Universitat de Girona i de Barcelona per valorar quins canvis cal fer en el plantejament de les aules així com en l'aprenentatge del català per part dels alumnes.

Gairebé al límit d'alumnes

El director de l'IES Miquel Tarradell, Albert Grau, afirma que l'aula d'acollida i el taller d'adaptació escolar (TAE) estan «gairebé al límit» d'ocupació. Durant el primer trimestre del curs, la matrícula viva ha tornat a ser una constant en la realitat d'un centre que té un 85% de l'alumnat estranger i, per tant, experiència en la integració de nouvinguts i el tractament de la diversitat. Grau afirma que la creació d'aules d'acollida ha significat «globalment una millora». Hi afegeix que «després d'abocar els diners, és el moment d'estudiar la manera com ha anat i de fer-hi aportacions». Pel que fa a la transformació dels TAE en aules d'acollida, Grau es mostra escèptic. «Encara ens han de plantejar què volen fer, quins recursos hi abocaran i com es farà el canvi», diu. El director creu que s'haurien d'estudiar les necessitats de cada territori i, després, adaptar-se a la demanda. El cas del centre de Ciutat Vella és una excepció i un exemple de gestió. Disposen de tres professores (2 del TAE i una de l'aula) per atendre els immigrants, tant si són llatinoamericans com procedents de països amb llengües no romàniques.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal