Els empresaris es queixen de la baixa formació dels joves0

669 08/02/2005, 09:46   

Els joves que arriben a l'edat d'incorporar-se al mercat laboral ho fan amb una manca de coneixements bàsics important, segons indica un informe elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona.

I és que, segons l'estudi, la formació dels catalans és força fluixa. De fet, el 30% dels joves no acaben l'educació obligatòria i, els que sí ho fan, segons els empresaris, es treuen el Graduat amb mancances importants de coneixements, tan teòrics com pràctics com d'actituds personals, el que fa que no responguin a les necessitats de les empreses. Per millorar la formació dels joves, els empresaris demanen més inversió en educació, ja que a Espanya es destina un pressupost molt inferior al que es dedica a d'altres països europeus.

La formació dels joves catalans no és per tirar coets. Segons l'informe, els empresaris detecten moltes mancances entre els joves treballadors. Entre aquestes, destaquen una falta de coneixements culturals bàsics, un desconeixement sobre la realitat del mercat laboral, dificultats de comunicació i de treball en equip, falta de responsabilitat i poc domini de l'anglès.

L'elevat percentatge de joves que no acaben els estudis obligatoris (el 29%) explicaria, en part, el baix nivell formatiu dels joves catalans. Però també la baixa despesa en ensenyament públic. Mentre que cada català rep 3.600 euros per a la seva educació, la mitjana europea se situa en 5.900 euros (el 3,6% del PIB). Per això la Cambra de Comerç de Barcelona demana que s'inverteixin 2.400 euros més per equiparar els pressupostos d'educació catalans a la mitjana europea.

Fins i tot, la inversió educativa catalana es troba per sota de la mitjana espanyola. A Catalunya es destina el 2,2% del PIB a l'ensenyament públic no universitari, enfront el 3,1% del conjunt de l'Estat. Mentre que l'any 2002 es van destinar 2.800 euros per alumne, el global a Espanya va ser de 3.202 euros per alumne. La xifra queda molt lluny de les dues comunitats que més inverteixen en educació, el País Basc i Navarra, on se superen els 4.000 euros per alumne.

Per aconseguir una societat millor formada, els empresaris creuen que, a banda d'incrementar la despesa pública en educació, caldria definir una estratègia educativa a llarg termini i amb "objectius ambiciosos". Entre els principals objectius, hi hauria el d'elevar els coneixements bàsics de l'alumnat fins arribar als nivells europeus, aconseguir que el 80% dels joves acabi l'ESO i doblar la població que domina l'anglès, fins arribar al 40%.

Com a accions concretes per assolir aquests objectius, la Cambra de Comerç proposa introduir l'anglès a primària i ensenyar aquesta llengua també a la universitat, implantar auditories externes en els centres de formació professional, millorar les pràctiques a les empreses i reconèixer l'aprenentatge aconseguit a través d'aquestes.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal