Els joves comencen a demanar tractament pels efectes de fumar cànnabis0

751 22/02/2005, 09:17       #Salut laboral,

Pèrdua de memòria, apatia, disminució de la concentració i cansament. Són alguns dels motius pels quals els joves han començat a demanar tractament mèdic per consum habitual de cànnabis. Per primera vegada, l'augment de la demanda de tractament és més per la percepció de problemes i no tant per evitar les sancions administratives.

Així ho constata l'últim informe de l'Observatori de Nous Consums de Drogues en l'Àmbit Juvenil. Els patrons de consum es mantenen igual: alcohol, tabac i cànnabis són les drogues més consumides. S'observa un increment notable de la marihuana, la cocaïna i els al·lucinògens naturals.

Per primera vegada des que es va constituir l'observatori, l'any 1998 (una iniciativa de l'Institut Municipal de Salut Pública de Barcelona, l'àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona i l'Òrgan Tècnic de Drogodependències de la Generalitat) es constata un augment de demandes de tractament per problemes en la salut. «Sobretot per part de joves que fa molt temps que consumeixen» cànnabis, matisa Joan Pallarès, coordinador de l'informe del 2003, publicat fa poc. «Noten pèrdua de memòria i un cert cansament», afegeix. L'informe també descriu un augment de les referències a intoxicacions sobretot en preparats culinaris amb cànnabis (pastissos i galetes, principalment). Els patrons de consum de drogues es mantenen igual que en l'anterior estudi: les substàncies més consumides són alcohol, tabac i cànnabis. Si bé el 2003 hi ha hagut un «creixement notable» d'aquesta última, «sobretot marihuana», de cocaïna i d'al·lucinògens naturals, «bàsicament bolets». En aquest cas, Pallarès constata que el seu consum ha sortit fora del seu context habitual, les raves i els psiconautes (persones que busquen explorar la consciència humana a través de les drogues).

El consum de substàncies entre els joves està clarament lligat a un context de festa. De fet, prendre drogues quan se surt és percebut com a «normal». D'igual manera, es percep el cànnabis com a substància poc perillosa i, en tot cas, menys que no pas el tabac, i substitueix aquest com a ritual de pas de l'adolescència a la joventut, com ja deia l'altre informe.

Influència en estudiants

Tot i que hi ha menys referències a l'absentisme escolar, element destacat en l'estudi del 2002, «alguns professors creuen que el consum desmotiva els joves, sobretot quan es dóna, com en el cas del cànnabis, en el temps escolar», diu l'observatori, fent referència al consum en l'esbarjo. Però treu importància al fenomen i assegura que els professors «han percebut que alguns consums d'inici (alc ohol, cànnabis) que apareixien en els estudiants de batxillerat (fora dels centres) ara s'estan avançant a tercer i quart d'ESO. És paradigmàtic que alguns instituts ja no organitzen sopars o viatges de fi de curs per l'evidència dels consums i que, arran de determinats fets bastant concrets, es generi una alarma que és difícil d'integrar en un context sobrecarregat de dificultats, com són els instituts d'ensenyament secundari, sobretot públics». És en aquest context que l'observatori apunta que els instituts haurien de poder disposar de més recursos per abordar les necessitats d'informació dels alumnes «però no des d'un vessant moralista», recomana Pallarès, sinó responent a les seves preguntes: efectes, mescles, puresa... L'informe també insinua la possibilitat d'estendre aquests tipus de tallers als pares.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal