Educació anuncia mesures contra el frau0

854 10/03/2005, 10:12   

Les trampes que fan alguns pares per aconseguir matricular els fills en els millors centres educatius serà més difícil a partir d'ara. Després d'unes primeres mesures de control en la preinscripció provades l'any passat pel Departament d'Educació i que van resultar del tot insuficients, ahir la consellera d'Educació, Marta Cid, va anunciar-ne unes altres. A partir d'ara, quan el domicili del sol·licitant no coincideixi amb el que diu el DNI, s'haurà de presentar un certificat municipal de convivència de l'alumne. I el més important. Quan es demostri que hi ha hagut frau, els pares perdran la preferència.

El revés judicial que el departament va tenir l'octubre passat suposarà el curs que ve un fre a la política per repartir immigrants

El Departament d'Educació parla ja obertament de frau en la preinscripció dels alumnes. En els últims sis mesos s'han buscat fórmules per garantir una total transparència en el procés i el departament, juntament amb les dues entitats municipalistes, han acordat que els pares presentin de manera obligatòria un certificat de convivència. Aquest paper s'haurà de presentar només en els casos en què el domicili que consta en el carnet d'identitat (DNI) del pare o sol·licitant de la plaça escolar no coincideixi amb el domicili familiar que es fa constar en la sol·licitud. Amb aquesta documentació, es busca garantir que l'alumne conviu realment amb la persona que sol·licita la plaça i no es fan les trampes habituals, consistents a empadronar a última hora el fill al domicili dels avis o un familiar pròxim. El curs passat es va introduir la novetat de demanar el DNI del sol·licitant, una mesura que va ser un fracàs perquè pares de Granollers, Terrassa i l'Hospitalet van denunciar fraus. El cas més sonat va ser el dels pares del CEIP Cervelló, que van fer fotografies que demostraven els falsos empadronaments. El departament es va veure impotent per respondre a aquestes famílies, al·legant que el padró era competència exclusivament municipal i que si hi havia enganyifa l'havien de denunciar els ajuntaments. La consellera, que va comentar ahir que s'havien de prendre mesures però alhora «sense complicar gaire la vida als pares», va parlar obertament que aquestes males pràctiques són un «focus de conflictivitat».

Per primera vegada, quan es demostri falsedat o el frau en les dades, comportarà la invalidació dels drets de prioritat de les famílies. Entre les novetats, els centres educatius requeriran als pares el document original quan aquests presentin una fotocòpia.

Polèmica pel calendari

Segons algunes fonts dels sindicats, l'anunci de la conselleria de les mesures contra el frau són una «cortina de fum» perquè el debat no se centri en el calendari escolar. Cid va confirmar ahir que el curs 2005/06 començarà el dilluns dia 12 de setembre, tres dies abans del que és tradicional. Una decisió que va ser criticada durament pels sindicats USTEC-STEs, CCOO i FETE-UGT, que la van qualificar pròxima al populisme i de ser «un greu inconvenient per al desenvolupament de les negociacions» que mantenen amb el departament.

Els sindicats estaven molt empipats perquè Cid havia anunciat públicament la decisió en el mateix moment en què hi havia reunida la mesa sectorial que negociava el calendari. El sindicat CCOO, que tenia prevista una executiva per després de Setmana Santa, la podria avançar per parlar del nou calendari. Per tal que els dies lectius siguin els mateixos que ara fa dos anys i compensar els professors, el curs s'acabarà el dia 21 de juny, un dia abans del que és habitual i els docents tindran un dia de festa més que elegiran ells sempre que no se'l sumin a un altre dia festiu. Cid va emmarcar aquests canvis en una «adequació per racionalitzar el calendari» i va avançar que la revisió més a fons de les dates es farà en el marc del pacte nacional per l'educació.

Fre a les oficines

El revés judicial que el departament va tenir l'octubre passat suposarà el curs que ve un fre a la política per repartir immigrants. Les comissions d'escolarització no podran assignar un lloc escolar en el període de la matrícula viva. En un intent de contrarestar-ho, Educació donarà a les oficines competències per planificar.

Caos i bromes sobre el 3%

La presència poc habitual d'un president de la Generalitat inaugurant el saló amb les portes obertes va provocar ahir una gran expectació entre els adolescents, que no paraven de demanar autògrafs a Pasqual Maragall -a la foto amb un estudiant que jugava.Molts estudiants feien broma sobre el 3%. L'arribada de Maragall va provocar un gran tumult de persones, entre ells els rectors, a l'entrada del recinte.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal