Els alumnes d'ESO repetiran amb quatre suspensos0

756 30/03/2005, 09:33       #LOGSE, #LOE, #LOCE,

Ni dos, ni tres. Finalment, seran quatre els suspensos que determinaran que un alumne d'ESO repeteixi curs i no tres, com passa ara. Aquesta és una de les principals mesures incloses en l'avantprojecte de la reforma de la Llei Orgànica d'Educació (LOE), que presenta aquest dimecres la ministra d'Educació, Maria Jesús San Segundo, a totes les autonomies. La reforma que es presenta aquest dimecres modifica la vigent LOCE, llei educativa que va aprovar l'anterior govern del Partit Popular.

La nova llei manté la repetició obligatòria dels alumnes de Batxillerat si suspenen tres assignatures.

Mentre que la nova llei educativa es més permissiva pel que fa al número de suspensos permesos per passar de curs a l'ESO, es més dura pel que fa a les oportunitats que dóna per acabar la secundària obligatòria. I és que l'esborrany de la reforma fixa el número màxim de vegades que es podrà repetir a l'educació secundària obligatòria en només dos cops en tots quatre cursos de l'ESO, quan l'actual llei permet repetir un cop cada curs. La nova llei manté la repetició obligatòria dels alumnes de Batxillerat si suspenen tres assignatures.

La Religió, optativa, i el català i el castellà, igualat

Pel que fa a un dels temes més polèmics, l'assignatura de Religió, l'esborrany estableix que els centres hauran d'oferir obligatòriament aquesta matèria per als familiars que ho sol·licitin però no serà obligatòria. Així, la Religió seguirà tenint el mateix tracte que té ara, serà avaluable peró la seva nota no es tindrà en compte en l'expedient acadèmic de l'alumne. El Ministeri d'Educació ha pensat en una assignatura alternativa per als alumnes que no vulguin fer Religió, però aquesta matèria encara no està definida.

Un altre aspecte polèmic que va sorgir amb l'entrada en vigor de la LOCE són les hores de castellà obligatòries que s'han d'impartir a les escoles, quatre a la setmana, segons l'actual llei, el que deixa menys hores a les comunitats autònomes per ensenyar la seva llengua autòctona, com és el cas del català. Però l'esborrany de la nova llei socialista recupera la planificació horària per a l'ensenyament de la llengua de la LOGSE, prèvia a la vigent LOCE. Així, els alumnes rebran les mateixes hores de castellà i català a la setmana (dues hores per a cada matèria).

Sense itineraris i amb grups de reforç

Amb la nova llei, desapareixen els itineraris formatius a partir de 3er d'ESO, que obligava els escolars a escollir entre decantar-se cap a ciències o lletres amb només 14 anys. Al seu lloc, la LOE preveu un currículum molt comú per als tres primers anys d'ESO i un temari més especialitzat l'últim curs, l'un pensat per als alumnes que vulguin seguir amb el Batxillerat i un altre per als qui es decantin per algun cicle formatiu.

També es recuperaran els grups reduïts de la LOGSE per als alumnes de 3er i 4art d'ESO que tinguin un pitjor rendiment acadèmic, on rebran classes de reforç de les matèries principals -matemàtiques, llengua, història o ciències socials-. A més a més, la llei permetrà a les comunitats autònomes desdoblar grups per dedicar més temps a altres assignatures que ho requereixen, com per exemple, les Matemàtiques i la Llengua Estrangera.

Un dels aspectes que l'esborrany mantè respecte la vigent LOCE és la gratuïtat de l'educació per als infants de 3 a 6 anys -etapa educativa que no és obligatòria-.

Una nova assignatura d'educació en valors

Com a novetat, es crea una nova assignatura anomenada Educació per a la Ciutadania, en què s'ensenyaran als escolars de primària i secundària els valors democràtics i es fomentarà la lectura. Serà una espècie de classe d'ètica, en què s'introduiran temes com la igualtat entre homes i dones, la violència de gènere i la immigració.

Ara l'esborrany de la Llei Orgànica d'Educació (LOE) es debatrà amb l'objectiu d'apovar la nova llei educativa aviat per tal que entri en vigor el proper curs 2005-2006. De la seva banda, tota la comunitat educativa pot dir la seva sobre la proposta de reforma al fòrum virtual, Debate Educativo, que el Ministeri d'Educació ha obert.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal