Ensenyament d'informàtica i d'un idioma des dels 5 anys0

752 30/03/2005, 21:17       #LOGSE, #LOE, #LOCE,

La Llei Orgànica d'Educació (LOE), que substituirà quan s'aprovi la LOGSE, la LOPEG i la LOCE, incorpora l'ensenyament d'un altre idioma a partir dels 5 anys, la repetició de curs a partir de tres suspensos i l'assignatura de Religió voluntària.

La ministra d'Educació i Ciència, María Jesús San Segundo, ha presentat aquest matí als consellers d'Educació de les comunitats autònomes l'avantprojecte de reforma de la LOCE, que segons el seu departament posa l'èmfasi en la cooperació entre les administracions educatives i la cohesió territorial.

Competències "bàsiques"

La lectura, l'escriptura i les matemàtiques, seran els eixos de la reforma, perquè sense aquestes competències "bàsiques" la resta d'aprenentatges "es fan més difícils", segons el ministeri, que considera també fonamental la coresponsabilitat en l'escolarització i l'atenció a la diversitat de l'alumnat.

La LOE substituirà la LOGSE (1990), la LOPEG (1995) i la LOCE (2002), encara que es manté la LODE, una mesura, segons Educació, necessària per homogeneïtzar i simplificar les lleis que regeixen el sistema educatiu espanyol. El nom elegit, afirmen, "evita" paraules que puguin significar "el desig de capitalitzar políticament un determinat concepte".

L'accés a la Universitat es farà a través d'una prova homologada entre les universitats i els centres de Secundària, i versarà sobre els continguts de segon de Batxillerat.

Es manté la repetició de curs, una vegada en primària i dos en secundària, i els professors tindran un marge de decisió tenint en compte la situació particular de cada alumne, encara que amb més de tres assignatures suspeses no es podrà passar de curs i amb dos se sospesarà si l'estudiant ha de repetir.

Transició de primària a secundària

Per facilitar la transició entre l'educació primària i l'educació secundària, es reduirà el nombre d'assignatures i de professors durant els dos primers anys de Secundària (des dels 12 als 14 anys).

L'últim curs de l'Ensenyament Secundari Obligatori serà de caràcter orientador per a futures opcions, amb la possibilitat de triar unes matèries i de renunciar a d'altres, mantenint sempre com a obligatòries les de caràcter instrumental.

Idiomes i informàtica

S'estableix la gratuïtat de l'educació a partir dels 3 anys, s'implanta partir dels 5 anys l'ensenyament d'informàtica i d'un idioma estranger, cosa que permetrà, al final del batxillerat, l'ingrés en el nivell intermedi de l'Escola Oficial d'Idiomes.

El Batxillerat, de dos cursos, s'organitza en tres modalitats (Arts, Ciències i Tecnologia i Humanitats i Ciències Socials), cada una de les quals es podrà desdoblar en vies diverses, amb l'objectiu de preparar d'una manera rigorosa les diferents perspectives d'estudis futurs.

La llei també preveu l'organització de programes de qualificació professional inicial, orientats al Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, per a joves més grans de 16 anys i menors de 21 que no hagin obtingut el títol de graduat en l'ESO.

Els alumnes cursaran en primària, en dos cursos de secundària i en un curs del batxillerat la nova assignatura Educació per a la Ciutadania, i també es crea la de Ciències per al món contemporani, que s'impartirà com a assignatura comuna en el Batxillerat d'Arts i Humanitats i Ciències Socials (16-18 anys).

Religió voluntària

L'assignatura de Religió Catòlica serà d'elecció voluntària per part dels alumnes, tots els centres estaran obligats a oferir-la i l'ensenyament de les religions estarà d'acord amb els acords subscrits amb les diferents confessions.

Pel que fa a l'escolarització i a l'autonomia dels centres, l'avantprojecte preveu la creació d'una Comissió de Garanties d'Admissió en cada comunitat autònoma, amb la finalitat de garantir que tots els centres sostinguts amb fons públics es coresponsabilitzin de l'atenció a tot l'alumnat.

El ministeri ha quantificat la despesa afegint que els objectius del projecte representen i proposarà a totes les administracions objectius de millora del sistema educatiu, motiu pel qual fins que no arribi al Parlament, la llei no tindrà memòria financera i finançament.

A l'avantprojecte, recorda el ministeri, han aportat les seves reflexions i propostes representants de tots els sectors de la comunitat educativa amb la voluntat de "aconseguir un consens real".


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal