El punt zero de la reforma educativa0

680 31/03/2005, 09:58       #LOGSE, #LOCE,

El ministeri d'Educació va presentar ahir la seva proposta de reforma educativa, que ha de servir per desfer alguns dels embolics que va originar la llei orgànica de qualitat educativa, la LOCE, imposada per la majoria absoluta del Partit Popular. Ja es va dir en aquell moment que una reforma feta sense consens difícilment superaria un canvi de majories parlamentàries. El PSOE, doncs, es limita a pagar al PP amb la mateixa moneda.

Desconstrueix el que es va construir des d'una visió miop de l'activitat legislativa, pensada més per assegurar-se uns quants titulars de diari que no pas per solucionar els problemes reals de la gent. Per tant, al PSOE només se li pot retreure en aquest cas que segueix la mateixa dinàmica del PP, encara que sigui per avançar en el sentit contrari. El govern n'elimina la revàlida, l'augment d'hores de llengua castellana obligatòria, suavitza els criteris per obligar els alumnes d'ESO a repetir curs i introdueix algunes modificacions en l'antiga LOGSE per recollir un cert malestar amb aquella reforma.

La nova llei que proposa el govern de Zapatero no és, per tant, excessivament ambiciosa. Pretén simplement deixar les coses com estaven abans que el PP intentés canviar-les unilateralment, sense consens amb els altres partits, però tampoc amb les comunitats autònomes que gestionen l'educació ni amb els mateixos protagonistes de la vida escolar. Hem tornat, doncs, pràcticament al punt zero i ho hem fet altra vegada sense una memòria econòmica que acompanyi la proposta i sense estar segurs que el govern central no intentarà envair competències de les autonomies per la via de la nova llei orgànica. Només cal esperar, aquesta vegada, que en el tràmit parlamentari, i d'acord amb les actuals majories, aquests dos últims punts quedin definitivament resolts. Dit això, cal recordar que alguns del problemes que volia solucionar erròniament la LOCE del PP es mantindran després de l'aprovació de la nova reforma. El sistema escolar, tal com el va plantejar la LOGSE, no ha donat els resultats esperats. Ha significat un avenç, per exemple amb l'extensió de l'educació obligatòria fins als setze anys. Però en molts aspectes no s'ha pogut aplicar per manca de recursos econòmics, com ara en l'atenció a la diversitat pel que fa al ritme i al nivell dels alumnes. I en d'altres, convé no oblidar-ho, s'ha demostrat simplement equivocada. I la nova llei no incideix en aquests temes. El sistema escolar espanyol no compta amb mecanismes per treballar el valor de l'exigència a les aules, ni instruments per assegurar l'autoritat dels mestres, i li manquen hores per treballar els coneixements bàsics al costat de les actituds i els procediments, força potenciats per la filosofia que va inspirar la LOGSE. És cert que el PP va utilitzar el descontentament social en aquests aspectes per intentar una mena de restauració educativa inspirada en els principis pedagògics dels segle XIX. Però tant cert com això és que els problemes segueixen existint i en alguns casos s'han agreujat durant el temps de vigència de la LOCE.

Cal suposar que el projecte polític del govern de Zapatero pretén ser més que la simple esmena dels errors de l'Aznar de la majoria absoluta. Cal suposar que la seva capacitat d'escoltar li deu haver servit per conèixer la preocupació, i en molts casos l'angoixa, que plana avui entre els mestres. Cal suposar que, a partir de la proposta presentada ahir, el PSOE i la resta de grups que donen suport al govern de Madrid, o que estan disposats a fer-ho en algun moment, seran capaços d'aprofitar aquesta reforma per fer alguna cosa més que tornar al punt de sortida. Ja no ens atrevim a suggerir que aquesta llei, com totes aquelles que exigeixen, per entrar en vigència, un període superior als quatre anys, es faci amb el consens de l'oposició que un dia pot arribar a ser govern. Això seria demanar a Zapatero un excés de generositat, però almenys caldria que entengués que tots els problemes de l'educació no es redueixen als despropòsits del PP, sinó que a les aules es veuen coses que no s'haurien de veure i que els alumnes tenen un nivell al final de l'educació obligatòria que a la llarga pot posar en perill la cohesió social i econòmica de l'Estat.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal