ABANDONAR ELS LLIBRES0

770 06/04/2005, 09:53   

H i ha activitats que la gent sol considerar prestigioses. L'adjectiu "prestigiós" pot resultar perillosíssim, sobretot quan s'associa a quelcom important però poc útil. Desenganyem-nos: les persones aposten per la utilitat de les coses. Solen preguntar-se sempre per a què serveix fer-les, quin profit immediat se'n pot treure, quina compensació ràpida en poden aconseguir.

Aquesta visió de la vida sempre m'ha semblat terrible. Hi ha moltes coses que no ens donen un profit quantificable, però que ens milloren immensament la vida. La milloren perquè obren camins al pensament, perquè plantegen interrogants, perquè amplien horitzons, perquè ens permeten viure moltes vides, quan només en tenim una sola. Estic parlant de la literatura. Els llibres, aquell invent meravellós, que ens ofereixen l'emoció de les noves descobertes.

A vegades, algú m'ha preguntat: "Per a què serveix llegir una novel·la?". La resposta em crema als llavis: aparentment, no serveix per a res, però serveix per a tot. Llegir ficcions ens ajuda a entendre la realitat. Ens ajuda, doncs, a viure. Costa d'explicar, perquè hi ha certeses que semblen inexplicables. Cal experimentar-les com a experiència pròpia, rica, que ens esforçam a conrear com un plaer subtil.

El Consell Català del Llibre per a Infants i Joves ha presentat un estudi que arriba a una conclusió trista: els infants abandonen la lectura quan arriben a l'adolescència. La lectura -diuen les dades- té un prestigi simbòlic, però es considera poc útil. A més d'un setanta-cinc per cent dels nens de dotze anys els agrada llegir. Als setze anys, el percentatge es redueix al cinquanta-quatre per cent. On hem de buscar la causa? Probablement en la pèrdua del referent escolar, que és substituït a l'adolescència per altres referents del món exterior, sovint més atractius perquè exigeixen menys esforços i perquè possibiliten una compensació ràpida. Internet esdevé la gran protagonista, el substitut perfecte. Les realitats virtuals, la fantasia i la ficció ja no es troben només a les pàgines d'un llibre, sinó a la pantalla d'un ordinador. Llavors s'obliden els llibres. És una llàstima.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal