Escola, llei, valors? Cultura!0

624 06/04/2005, 09:57       #LOGSE,

La setmana passada es va fer públic el darrer projecte de llei educativa del govern central. Poca cosa crec que se'n pot dir encara, no solament perquè només és un avantprojecte, que haurà de patir múltiples modificacions, sinó perquè és un document bàsic, que, en molts casos, se situa més en el terreny de la intenció teòrica i ideològica que en el terreny de l'aplicació pràctica.

La setmana passada, també, es va publicar, en aquest mateix diari, un altre text que a mi em sembla força més interessant, un text del Salvador Cardús, dit L'arrogància de les lleis, que parla, precisament, del projecte que esmentava abans. Salvador Cardús és un autor que llegeixo sempre amb interès, i del qual admiro la capacitat d'anàlisi; no cal dir que acostumo a coincidir amb els seus diagnòstics. I encara més aquest cop, quan diu que el nou projecte conté "una declaració tan desmesurada de propòsits..."

Aquest és, al meu entendre, efectivament, el principal repte i el principal inconvenient que assumeixen, des de la LOGSE, les lleis educatives que hem anat patint: i és que sembla que el legislador vulgui fer un sistema educatiu per modificar, al seu gust, la societat on vivim. No dubto que voler modificar el món sigui atribució del governant; en tot cas, desconfio del governant que el vol modificar amb l'educació; i, encara més, del governant que, a través de l'educació, vol imposar el seu sistema de valors.

Crec que si el govern central vol establir uns valors, siguin els que siguin (ecològics, militaristes, humanitaris, religiosos...) el que ha de fer és convertir-los en lleis, que són d'obligat compliment. Perquè si alguna cosa diferencia els valors socials de les lleis socials és que els valors són compromisos individuals de les persones, assumits voluntàriament en benefici d'alguna ideologia, mentre que les lleis són l'expressió pública i col·lectiva dels valors que els governants entenen que han de ser assumits de manera obligatòria per tota la societat. El que passa és que el governant no gosa, o no pot, convertir els seus valors implícits en lleis explícites; i llavors els converteix en valors que el sistema educatiu ha d'instaurar. No penso, per tant, que el problema de la nostra escola resideixi en les hores que dediquem a una assignatura o a una altra; tampoc considero que el fet que els treballadors de l'ensenyament tinguem contracte indefinit (perquè això és l'únic que caracteritza un funcionari) sigui causa de desgavell educatiu: més aviat crec que és el contrari... En canvi, penso que no m'equivoco al considerar que un dels primers problemes del sistema educatiu és que s'ha deixat de considerar l'escola com un lloc de transmissió de cultura i de coneixement per convertir-la en un sistema de transmissió d'ideologia.

Un dels problemes de l'escola és que els governants han deixat de considerar-la un lloc de transmissió de cultura i de coneixement, per a convertir-la en un mecanisme de transmissió d'ideologia. I els nostres alumnes el que li demanen a l'escola és una formació sòlida, rigorosa davant de la "bellesa, la ciència, la raó o el misteri".


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal