Nomenaran dones gitanes directores per evitar el fracàs escolar0

1132 08/04/2005, 11:40   

El govern ha previst nomenar dones gitanes com a directores d'alguns centres docents per evitar el fracàs escolar de nenes i joves d'aquest col·lectiu. Aquesta és una de les actuacions previstes en el capítol dedicat a les gitanes del Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya que ja està redactat, amb un pressupost de prop de 2 milions d'euros per a aquest 2005 i ara només pendent d'aprovació abans de l'estiu.

El pla de les dones, a què ha tingut accés El Punt, afecta diversos departaments, de manera que hi ha estratègies de l'àmbit de l'educació, laboral, sanitari i de participació social, i planteja diverses estratègies per tal d'impulsar la promoció integral de les gitanes, considerades el motor de canvi de la seva cultura, una cultura que avui celebra el seu dia internacional.

La participació de persones gitanes als centres educatius, sobretot dones que poden aportar la visió de la seva cultura en la dinàmica pròpia del centre; participació de les famílies, persones grans, dones, professionals i professorat gitano dins de l'escola i amb poder de decisió; i beques per a centres específics durant un temps per aconseguir professionals gitanes en tots els àmbits. Són les tres línies d'actuació que el govern ha previst per tal de combatre el fracàs escolar en les gitanes. L'objectiu més general en l'àmbit educatiu és, però, potenciar la inclusió social de les nenes, joves i dones gitanes amb la formació de voluntariat educatiu específic i introduir elements de confiança i persones respectades pel poble gitano dins l'escola per afavorir la seva inserció. És aquí on es concreta la formació i contractació de dones gitanes directores i monitores de lleure (per al menjador escolar) per afavorir el debat intercultural i a la vegada la incorporació de la dona gitana en el mercat laboral.En l'àmbit laboral es promouran convenis per al seguiment i la formació de noies i dones gitanes en el mercat de treball, es concediran microcrèdits a les iniciatives d'aquest col·lectiu i es fomentarà la creació de projectes que abracin la vida familiar, laboral i la formació per a les dones. La salut també és un aspecte en què el pla incideix clarament amb l'objectiu d'orientar les dones gitanes en el coneixement de les malalties pròpies. Així, es realitzarà un estudi sobre la salut de la població gitana posant èmfasi en l'esperança de vida, les dones i la infància. Un estudi que no només servirà per a les dones sinó que serà una eina per orientar polítiques de salut concretes. El pla també preveu la creació de les agents de salut, dones gitanes formades específicament que serviran de vincle entre els serveis sanitaris i les seves compatriotes.I en el marc de la promoció social, el document reconeix que l'escola és un marc de participació molt bo per a les famílies gitanes, però que al marge cal donar suport a les actuacions «des de la perspectiva de la igualtat de les diferències». I es concreten quatre actuacions: donar suport als projectes de promoció de les dones gitanes a Catalunya; la formació de noves organitzacions i grups per a la promoció de les dones gitanes; unes jornades anuals per a l'intercanvi d'experiències per promocionar les dones gitanes, i establir programes de voluntariat per a la promoció de les gitanes.Precisament avui, Dia Internacional del Poble Gitano, s'inaugura al Museu d'Història de Catalunya l'exposició Dones i gitanes, les seves mirades, el seu món cultural, organitzada conjuntament per la direcció general d'Accions Comunitàries i Cíviques del Departament de Benestar i Família i diverses entitats gitanes.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal