CLASSES DE RELIGIÓ0

556 08/04/2005, 11:33   

C ada grapat d'anys, ens regalen una nova reforma educativa. El ministre d'Educació corresponent es decideix a fer taula rasa i a iniciar els nous camins que asseguraran la formació dels nens i adolescents. Què hem de fer-hi? Jo només sé tremolar. El resultat de la reforma anterior ha estat nefast: uns joves que arriben a la universitat sense una base sòlida de cultura general. Comencen els estudis acadèmics plens de llacunes. La formació humanísitca fa anys que no està de moda.

Costa, però, haver d'acceptar que la literatura queda oblidada en un calaix, que l'art no significa gairebé res, que la història és un immens buit. Molts universitaris dels primers cursos tenen un bagatge pobre, que no els permet establir paral·lelismes, ni diferenciar períodes, autors, o geografies.

S'acaba de presentar l'esborrany de la nova llei orgànica d'educació. No conec encara les característiques d'aquest projecte, cosa que m'impedeix manifestar la meva opinió. Ara només voldria referir-me a un punt concret: les classes de religió. Segons les últimes informacions, el govern deixarà en mans dels pares la tria d'aquesta assignatura, que hauran d'oferir tots els centres. La idea em fa pensar en nous pous d'ignorància. M'explicaré: l'assignatura de religió entesa com a introducció a la fe catòlica pot ser una qüestió de lliure decisió per part de les famílies. Ara bé, som fills del catolicisme per tradició cultural. Ho podem ser o no per qüestions de fe. Una cosa no té res a veure amb l'altra. La Bíblia és un referent cultural. Si no tenim uns coneixements bàsics de l'Antic Testament i del Nou, com podrem interpretar bona part de l'art i de la literatura? No ho podrem fer, perquè ens mancaran claus essencials d'interpretació. He conegut universitaris que no saben qui eren els evangelistes, que no coneixen els principals passatges bíblics i que són incapaços de reconstruir el perfil dels seus personatges cabdals. Aquest desconeixement vol dir tallar d'arrel qualsevol aproximació al nostre passat cultural. No ens trobam amb una qüestió de fe, sinó amb una simple qüestió d'ignorància vergonyosa.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal