Fort augment del nombre d'aspirants a director0

1197 11/04/2005, 08:56       #LOCE,

Prop del 80% de les 1.423 escoles i instituts públics que el curs que ve havien de renovar director -al voltant d'un 70% del total de centres- han rebut almenys algun candidat a ocupar el càrrec coincidint amb el canvi de normativa d'accés a la funció directiva, i 112 centres han tingut fins i tot més d'una sol·licitud.

D'acord amb el nou procediment, regulat per un decret del departament d'Educació d'acord amb els nous criteris fixats per la llei de qualitat (LOCE), els candidats a director són seleccionats a través d'un concurs de mèrits i han de presentar un projecte de direcció vinculat a la realitat del centre.

Fins ara els candidats al càrrec eren elegits pel consell escolar i en molt poques ocasions la candidatura s'acompanyava d'un projecte de direcció ajustat a les característiques del centre. Segons la directora de Recursos Humans del departament, Montserrat Guri, amb el sistema anterior s'ocupaven entre el 50% i el 60% de les places de direcció vacants, un percentatge que el president de l'Associació de Directius de l'Educació Pública de Catalunya AXIA, Carles Mata, redueix fins al 40%.

El termini de presentació de sol·licituds per accedir a la direcció de les 1.109 escoles i 314 instituts que el curs vinent havien de renovar el càrrec va acabar a finals de gener amb un total de 1.103 sol·licituds, 43 de les quals de participants que opten a la direcció de més d'un centre. Del total de 1.423 centres amb el càrrec de director vacant hi ha hagut almenys una sol·licitud en 1.108 centres, cosa que representa un percentatge del 77,86%. Guri qualifica aquesta participació de "molt elevada", comparada amb l'escàs interès a ocupar la direcció d'un centre que hi havia fins ara, i ho atribueix al fet que probablement els candidats se senten "més avalats" pel fet de ser avaluats per una comissió "amb criteris professionals" i haver de presentar un projecte de centre.

Potenciar la funció directiva

Del mateix parer és Joan Martí, subdirector general de Provisió i Definició de Llocs de Treball de Professorat del departament. Per Martí, en contra dels que podien pensar que el fet d'haver de presentar un projecte de direcció podia actuar com a element dissuassori, el nombre de sol·licituds que s'ha presentat demostra que el nou sistema "dignifica i potencia" la funció directiva i "dóna més legitimitat a les direccions", cosa que fa que augmenti el nombre d'aspirants. Segons Carles Mata, el percentatge de participació suposa un "èxit rotund". Mata creu que el nou procés de selecció de directors dels centres públics representa un "guany inestimable" per al sistema i ha contribuït a generar "il·lusió" dins del col·lectiu de professors per ocupar aquests càrrecs.

Els nous directors d'institut tindran una retribució complementària d'entre 423 i 696 euros mensuals bruts, depenent del nombre de professors del centre, i d'entre 203 i 475 els directors d'escola. Igualment, disposaran de reduccions de jornada lectiva per poder-se dedicar a les tasques de direcció. Les comissions de selecció que es formaran a cada centre per escollir els nous directors són presidides per un inspector del departament d'Educació i integrades per un director del mateix nivell que el que es presenta al càrrec, tres professors del claustre del centre, un representant dels pares d'alumnes i un altre de l'Ajuntament.

En una primera fase, la comissió avaluarà els mèrits relacionats amb l'experiència professional dels aspirants, tant en l'àmbit de la gestió com de la docència, i en l'àmbit de la participació com a representants al consell escolar. En la segona fase, es consideraran els mèrits professionals específics, acreditats a través de les activitats de recerca, formació i publicacions relacionades amb la gestió i direcció de centres, així com el projecte de direcció.

Les comissions efectuaran les valoracions dels candidats al llarg del mes d'abril, tenint en compte que el dia 30 tots els processos de puntuació han d'haver finalitzat de forma provisional. A partir de llavors s'obrirà un període de reclamacions que resoldrà la mateixa comissió de selecció. Els aspirants que siguin valorats positivament seran nomenats directors per un període de 3 anys a partir de l'1 de juliol del 2005, després del qual seran objecte d'una avaluació que hauran de superar per poder continuar en el càrrec.

Nomenat dos cops a dit

Hi ha coincidència entre els candidats que han presentat sol·licitud per accedir o continuar en la direcció d'un centre a destacar la importància d'haver de presentar un projecte de direcció. Josep Maria Pérez, professor de l'Institut Infanta Isabel del districte de Sant Martí de Barcelona, és un dels aspirants a la direcció d'aquest IES el curs que ve, un càrrec que ja va ocupar amb anterioritat en dues ocasions, tot i que no va arribar mai a presentar la seva candidatura, sinó que va ser "nomenat a dit" per un inspector davant la manca de candidats. Per aquest motiu Pérez considera el nou sistema de selecció "molt més objectiu", tenint en compte que "cal tenir un determinat perfil" que cal complementar "amb la presentació d'un projecte de direcció ajustat al centre".

Aquest no és el cas de Ramon Arnabat, director de l'IES El Foix de Santa Margarida i els Monjos els últims nou anys. Arnabat es presenta a la reelecció per "donar continuïtat" al seu projecte, tot i qualificar la nova normativa de "molt menys democràtica i participativa" perquè "treu la decisió d'escollir el director de dins cap a fora". L'única cosa que valora positivament és l'obligació de presentar un projecte de direcció, però critica que la puntuació màxima que s'atorga al projecte, de 12 punts, "no arriba ni a una tercera part del total". Per aquest director, l'augment del nombre d'aspirants al càrrec no té tant a veure amb el canvi de norma com amb la introducció de "propostes de millora" en l'exercici d'aquesta funció, com ara la compensació econòmica i la reducció de la jornada lectiva.

Rosa Borràs, directora durant onze anys del CEIP Busquets i Punset de l'Hospitalet de Llobregat, admet que la nova normativa "obre noves expectatives de reconeixement dels equips directius", si bé creu que "caldria mantenir un equilibri entre la selecció i l'elecció" perquè "és molt important tenir el suport del claustre de professors i dels pares". Borràs destaca també la importància del projecte de direcció, que, segons assenyala, "és un contracte de l'equip directiu amb l'administració, en un sentit i l'altre".


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal