El Síndic denuncia casos d'assetjament a l'administració0

592 15/04/2005, 09:47       #Salut laboral,

L'assetjament arriba a l'administració pública. El síndic de greuges, Rafael Ribó, va alertar ahir de l'existència de casos d'assetjament moral i psicològic entre empleats públics. Ribó va denunciar que no hi ha una regulació «clara i eficaç» per protegir els treballadors i evitar un fenomen encara incipient però que provoca nombroses baixes laborals. En la presentació de l'informe anual al Parlament, Ribó va aprofitar per reivindicar «el dret a la bona administració» del ciutadà i per reclamar més transparència i interlocució.

La manca de recursos per acreditar un cas d'assetjament psicològic porta Ribó a demanar un estudi per crear un protocol d'actuació i impulsar la modificació de la normativa. El síndic va aclarir, però, que la via judicial no és l'única solució ja que els empleats també es poden adreçar a la inspecció de treball. Segons Ribó, l'assetjament no té sexe -el pateixen tant homes com dones- però sí un àmbit preferencial: l'educació.Però les pressions no només es produeixen en l'àmbit laboral sinó que a causa de l'especulació són habituals en l'habitatge. Ribó va exposar els casos d'un dona de 90 anys que depèn de la llei d'arrendaments urbans i el d'una família de quatre membres que viu en un pis de 40 metres quadrats -mida que va qualificar d'«insuficient»- i que fa dos anys que espera una solució per tenir «un habitatge digne i adequat». De fet, les 148 actuacions fetes pel síndic evidencien la falta d'ajudes, que no s'afavoreix la reforma dels pisos, el nombre «insuficient i escàs» d'habitatges de promoció pública i, en el cas de Barcelona, l'existència d'una llista d'espera de 894 persones grans per gaudir d'un pis tutelat. Segons Ribó, l'actual mercat de l'habitatge en deixa fora no només les classes baixes sinó també les mitjanes altes.La contaminació acústica i olfactiva i l'increment de la pressió urbanística al medi i al territori van en augment, segons l'informe anual. El síndic també es va referir a les queixes recollides per incompliment de les normes que protegeixen els drets lingüístics. Només un 5% van fer referència a la polèmica entre el català i el valencià, que Ribó va qualificar d'«absurda»

Crítica als diputats

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va fer el que va anomenar «una crítica constructiva» als diputats del Parlament de Catalunya. En realitat, va ser una queixa directa perquè havia demanat sis compareixences per explicar l'informe anual que s'han vist reduïdes a dues sessions matinals dividides en dues parts diferenciades. Ribó va lamentar la falta de temps per fer una anàlisi exhaustiva de les queixes dels ciutadans. El síndic va recordar, a més, que estan a la cua de la resta de sindicatures de l'Estat pel que fa als recursos, però els primers en nombre d'actuacions. Tot i això, la sindicatura va defensar que fan una tasca en col·laboració amb l'administració pública i no en contra d'ella.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal