Dos de cada deu nois de 14 anys han estat agredits a classe0

562 27/04/2005, 08:49       #Salut laboral,

Dos de cada deu nois barcelonins de 14 anys han estat colpejats, atacats o amenaçats pels seus companys d'institut alguna vegada en el darrer any. Una enquesta realitzada l'any passat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona a més de 2.700 estudiants d'entre 14 i 18 anys posa de manifest que un 5% de la població adolescent de 14 anys pateix bullying perquè, a més d'haver estat amenaçat o agredit en alguna ocasió, són marginats i objecte de freqüents burles. Aquestes situacions les pateixen més els nens que no pas les nenes, sobretot els que tenen 14 anys, i disminueixen amb l'edat.

Un 6% reconeix que l'agressió va ser prou important perquè requerís que un metge els hagués de visitar després

Els tècnics de l'Agència de Salut Pública de Barcelona estan fent, des de fa 17 anys, una enquesta per conèixer els factors de risc en la població escolar -de consum de tabac i altres drogues, per exemple- però fins l'any passat no havien inclòs preguntes dirigides a conèixer el grau de violència i maltractaments que pateixen a mans dels companys d'institut perquè tot i que la violència entre els adolescents no és un fenomen nou, ara es donen casos especialment greus, com el del noi que es va suïcidar el setembre passat perquè els seus companys no el deixaven viure.

Els resultats, presentats ahir en el marc d'una jornada científica celebrada a l'hospital de l'Esperança de Barcelona, revela que l'edat més crítica per ser objecte d'assaig moral a l'escola o bullying se situa entorn dels 14 anys. És en aquesta franja quan els nois i les noies se senten més rebutjats socialment. Prop d'un 40% confessa que els seus companys s'han rigut d'ells en més d'una ocasió i un 20%, en el cas dels nois, i prop d'un 10%, en el cas de les noies, manifesta haver estat amenaçat i fins i tot colpejat i atacat per companys de classe o d'escola. Prop d'un 20% se sent marginat. Els autors de l'estudi consideren que els adolescents que pateixen aquestes tres situacions viuen una «tensió important»: pateixen bullying, o assetjament moral a l'escola. Això és el que passa a un 5% de la població adolescent de 14 anys. Aquest rebuig social, que afecta de manera molt semblant a nois i noies, disminueix amb l'edat de manera que als 18 anys menys d'un 1% dels joves manifesten patir-lo.

El psiquiatre Lluís Mauri va explicar que la violència ha estat sempre una sortida dels adolescents a una etapa crítica en què han de construir-se una identitat pròpia, «una forma de descarregar el malestar», però que ara s'ha accentuat en una societat en què es troben en una estructura familiar en crisi que no els serveix de contenció, amb uns pares que treballen tot el dia i que passen moltes hores sols i davant la televisió. Joan Carles Surís, de l'Institut Universitari de Medicina Social i Preventiva de Lausana, va afegir-hi que l'única manera de prevenir que els joves esdevinguin agressius és promoure els anomenats factors protectors i que són: que els joves obtinguin uns bons resultats acadèmics, que tinguin un bon lligam amb l'escola, bones relacions amb una família que tingui unes expectatives altes del jove i en què es discuteixin els problemes.

Les baralles, molt freqüents

Les baralles i agressions físiques entre adolescents són més freqüents del que seria desitjable. Un 60% dels nois de 14 anys enquestats per l'Agència de Salut Pública de Barcelona confessa haver-se barallat amb un altre nen en els darrers dotze mesos i un 6% reconeix que l'agressió va ser prou important perquè requerís que un metge els hagués de visitar després. A mesura que es fan grans, però, els adolescents cada cop es barallen menys i trenquen menys objectes, però passen a adoptar altres conductes conflictives. Per exemple, fan més campana. L'enquesta posa de manifest que menys del 20% dels nens i nenes de 14 anys admeten haver deixat d'anar a classe alguna vegada en els darrers 12 mesos, mentre que en el cas dels joves de 18 anys són més de la meitat -el 60%- els qui han fet campana durant aquest mateix període.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal