Les escoles impartiran classes de berber0

880 27/04/2005, 09:15   

La llengua i cultura amaziga o "tamazight", més coneguda com a berber, podrà aprendre's el proper curs a les escoles catalanes.

Durant el primer trimestre s'oferirà la possibilitat als nens i nenes d'entrar en contacte amb aquesta llengua parlada a diferents països del nord d'Àfrica. Les classes s'impartiran, per a qui vulgui, fora de l'horari lectiu i, de moment, serà només una iniciativa experimental per a què els escolars coneguin i s'acostumin a la diversitat lingüística. Segons dades d'Educació, a les aules catalanes hi ha alumnes de 150 estats que parlen 250 llengües diferents.

La consellera d'Educació, Marta Cid, ha presentat la iniciativa en la inauguració de la IV jornada Primavera Tamazight, organitzada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB). Segons la consellera, amb aquestes classes, que formen part del Pla de la Llengua i la Cohesió Social del Departament d'Educació (Format PDF), es pretèn "facilitar a l'alumnat inmigrant que conegui la seva llengua d'origen" i que els estudiants catalans "sàpiguen apreciar la diversitat com a una riquesa".

El tamazight és un idioma mil·lenari del nord d'Àfrica, més antic que l'àrab, que ha sobreviscut gràcies a la tradició oral. Actualment el parlen més de 20 milions de persones repartides en diferents països nord-africans: Algèria, el Marroc, Nígeria, Burkina Fasso, Egipte, Líbia, Mali, Mauritània i Túnisia. A Catalunya, el parla més de la meitat dels immigrants magribins.

Tot i aquesta quantitat de gent que parla l'amazic, en realitat és tracta d'un idioma marginat dins el món àrab, que al llarg de la història ha estat perseguit pels propis estats àrabs i "ignorat" pels països del nord del Mediterrani, tal i com ha explicat el conseller d'Universitats, Carles Solà, en la presentació de les jornades.

A la Catalunya central hi ha associacions que reclamen el reconeixement de la cultura amaziga com el Col·lectiu Manresà Amazigh, l'Associació Motivadora de la Integració i la Convivència Amazigh (Vic). També hi ha entitats catalanes que s'acosten a la cultura amaziga, com l'Associació d'Agermanament Catalano-Amazic Itran/Estels.

Les jornades Primavera Tamazight que se celebren aquest dilluns a la seu del Departament d'Educació a Barcelona commemoren el ressorgiment d’aquesta cultura mil·lenària del nord d’Àfrica, iniciat simbòlicament la primavera de 1980 quan els amazics de la Cabília algeriana es van revoltar per reivindicar la seva cultura diferenciada. La revolta, però, va ser reprimida pel govern d’Algèria.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal