Els centres de menors en màxims històrics0

649 28/04/2005, 08:01       #Salut laboral,

Els quatre centres d'internament per a menors delinqüents que hi ha en funcionament a Catalunya estan del tot saturats i acullen més menors dels previstos. Les instal·lacions tenen una capacitat per a 242 joves i actualment el nombre d'interns arriba a 250, el nombre més alt de la història, segons va explicar ahir el secretari general de Serveis Penitenciaris i Justícia Juvenil del govern, Albert Batlle.

L'elevat nombre de joves que conviuen als centres d'internament ha provocat un increment de la tensió durant els últims dies. Així, dimarts a la nit dos interns del centre L'Alzina van protagonitzar un intent de fuga. Un no ho va aconseguir i l'altre va acabar tornant caminant després de passar unes hores en llibertat. El cap de setmana passat, cinc menors d'aquest centre van escapar-se aprofiant una sortida programada i tots van acabar tornant a L'Alzina al cap d'unes hores.

Batlle va qualificar aquests incidents d'"inacceptables" i va assegurar que el departament s'ha vist obligat "a revisar els protocols d'actuació i millorar la seguretat estàtica i dinàmica". El director general de Justícia Juvenil, Josep Font, va explicar que es millorarà "la seguretat en els perímetres dels centres per poder treballar amb més garanties".

L'increment del nombre de joves sobre els quals s'ha dictat una mesura d'internament en règim tancat ja va ser prevista per Justícia, que l'any passat va incrementar el nombre de places fins a 242. Tot i això, durant el 2004 mai es va necessitar ocupar el cent per cent de les instal·lacions, però aquest abril la xifra s'ha disparat fins a arribar a 250 menors internats.

Fins a 272 places

Font va explicar que el departament està treballant per habilitar més places, i la previsió és arribar d'aquí a quinze dies fins a les 272. El director general no va trobar una explicació concreta a aquest increment de menors internats i ho va atribuir a un fenomen estrictament "estacional".

Els dirigents del departament de Justícia van donar ahir aquesta informació pocs dies després que des dels sindicats es denunciés un increment de la conflictivitat als centres d'internament de menors. Els sindicats asseguren que cada cop es produeixen més agressions als treballadors i que el nombre de places és tan limitat que hi ha llista d'espera. Aquest últim extrem va ser desmentit ahir taxativament per Albert Batlle.

La política de justícia juvenil del departament que dirigeix Josep Maria Vallès va ser criticada ahir pel grup de Convergència i Unió al Parlament. La diputada Núria de Gispert va censurar el fet que "no només s'està portant els centres de menors cap a una massificació que no es pot assumir, sinó que no s'hi estan enviant els reforços professionals que va aprovar el departament en el seu dia". Des de la conselleria, Albert Batlle va assegurar que les mancances actuals del sistema són encara herència de la gestió de CiU i "de la falta de previsió que van tenir". Batlle va afirmar que l'any 2000 l'entrada en vigor de la nova llei del menor ja feia preveure un increment de joves delinqüents pel fet que la responsabilitat penal del menor es va ampliar fins a 18 anys.

El 2,5% dels joves catalans d'entre 14 i 18 anys

El màxim responsable de la justícia juvenil, Josep Font, va qualificar ahir de "preocupant" que el 2,5 per cent dels nois i noies d'entre 14 i 18 anys estiguin sota la tutela de l'organisme que ell dirigeix. L'any passat la xifra va arribar fins als 6.419 menors, amb un increment insignifcant del 0,07 per cent en relació a l'any anterior. Tot i la importància de la xifra, l'evolució demostra que des de l'any 2002 hi ha un estancament important del nombre de menors que delinqueixen.

Les estadístiques també serveixen per destruir el mite que la majoria dels joves delinqüents són estrangers, ja que la relació és d'un a cinc. Una altra dada que destaca és l'increment incessant de les noies que delinqueixen. Font va fer servir les estadístiques sobre reincidència per, malgrat tot, defensar l'evolució positiva del mapa de la delinqüència juvenil. Segons aquestes dades, l'any passat el 75 per cent dels joves atesos van delinquir per primer cop i només el 25 per cent reincidien. En relació a l'any 2003 l'índex de reincidència va baixar sis punts i quasi deu en relació al 2001.

Aquest fet també el referma la circumstància que només un 2,5 per cent dels reclusos majors d'edat tenen menys de 21 anys, i d'aquests només el 33 per cent tenen antecedents en l'edat de justícia juvenil. Segons Font, totes aquestes xifres no fan altra cosa que demostrar que "el model comença a donar bons resultats".

Per seguir avançant en aquest àmbit, els dirigents de la conselleria volen continuar apostant per les polítiques de resocialització dels joves i fan una crida a la societat perquè col·labori en aquesta tasca i eviti la mitificació d'aquest tipus de delinqüents. "Nosaltres actuem després que hagin fracassat les polítiques socials i treballem en la prevenció per aconseguir una inflexió en l'evolució de l'àmbit penitenciari adult", va dir Albert Batlle.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal