DÈFICIT EDUCATIU A CATALUNYA0

665 02/05/2005, 09:48       #LOGSE, #LOE, #LOCE,

Un dels factors clau per al desenvolupament de la productivitat d'una economia i de la millora del benestar d'un país és la formació del seu capital humà. En aquests moments Catalunya pateix un dèficit en educació no universitària en relació amb Espanya i els països europeus desenvolupats tant en termes de despesa com de resultats escolars.

En concret, Catalunya té una despesa de 2.800 euros per estudiant no universitari mentre que la mitjana espanyola és de 3.200 euros, i la de la UE, de més de 5.000. Si ens centrem en els resultats escolars, Catalunya registra la segona taxa d'escolarització no obligatòria més baixa d'Espanya i un increment del fracàs escolar, entre altres valors estudiats.

Quan aquestes dades les traslladem al món laboral constatem que la manca de coneixements bàsics fa més difícil l'aprenentatge especialitzat, necessari per a la vida professional i per incentivar la cultura emprenedora. Des de la Cambra de Comerç de Barcelona considerem que la política educativa a Catalunya s'ha d'emmarcar en una estratègia de llarg termini, que tingui uns objectius clars i els recursos suficients per portar-los a terme. Els darrers anys, el sistema educatiu ha viscut canvis importants a través de diferents i continuades lleis orgàniques d'educació. Ara som davant d'una nova llei d'educació (LOE) que no esdevé una reforma radical com la que va representar l'aplicació de la LOGSE, sinó que és un entremig entre aquesta última i la llei de la qualitat de l'educació (LOCE). Sense entrar en detall en les diferents modificacions de la LOE, s'intueixen mesures orientades a cobrir els dèficits estructurals de l'ensenyament actual.

Tanmateix i reforçant el que s'ha exposat, perquè aquesta nova reforma sigui efectiva i garanteixi la seva aplicació i estabilitat, són imprescindibles dos aspectes clau: el primer és el consens social vers les grans línies de la llei, i el segon el seu finançament, aspecte pendent, ja que no coneixem quin se- rà el finançament de l'aplicació d'aquesta llei. Una reforma educativa que no compta amb el suport de la societat ni amb un finançament adequat pot portar una altra vegada al desencant.

MIQUEL Valls
President de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal