Gratis a l'andalusa0

717 03/05/2005, 09:08   

Els alumnes andalusos del primer cicle de Primària ja es beneficiaran el pròxim curs de la gratuïtat dels llibres de text, gràcies a la proposta de la Junta que les escoles adquireixin els manuals i els prestin als estudiants durant un any. Però la mesura, que s'aplicarà en centres públics i concertats i que ja es porta a terme en altres comunitats, ha posat en peu de guerra el gremi de llibreters i editors a l'entendre que atempta contra la qualitat de l'educació i que resulta "discriminatòria". Això, sense comptar les pèrdues que, segons calculen, suposaran per al sector un 20% de les vendes totals.

La Junta, que va fer de la gratuïtat una de les seves promeses electorals, ha previst una inversió de 14,3 milions d'euros per als llibres de Primària. La proposta estima que el sistema de gratuïtat es podrà implantar en tota l'educació obligatòria, de forma gradual, a partir del curs 2006-07, amb un cost pròxim als 70 milions.

Cicles de quatre anys

Encara que adquirits per la Conselleria d'Educació, les escoles seran les propietàries dels llibres, que estaran convenientment registrats i identificats. Es prestaran als alumnes durant un curs escolar, i després de revisar-los per comprovar- ne el grau de deteriorament i la vigència amb les matèries i els plans educatius, es tornaran a prestar el curs següent. Així durant un màxim de quatre anys. La idea és inculcar als estudiants més sentit de la responsabilitat a l'haver de cuidar els llibres. En cas d'espatllar- se "per un ús irresponsable", els pares reposaran els volums, i fins i tot seran exclosos del programa en anys posteriors.

Aquest sistema substitueix les beques implantades el 2001 i conegudes com a xec llibre: 150.000 ajudes directes als pares per valor de 80 euros per a l'adquisició de material escolar a les llibreries de la seva elecció. Unes ajudes que les associacions de pares d'alumnes demanen que no es perdin en els cursos on encara no siguin gratis els llibres. El sector del llibre no està disposat, segons els seus comptes, a perdre uns 39 milions d'euros i a veure com tanquen, a més, unes 5.000 llibreries andaluses (el 66% del total), especialment els comerços de barri o de localitats petites, on aquest material representa el 40% de la facturació. Per això, han elaborat un manifest subscrit per les principals associacions d'editors, llibreters, escriptors i distribuïdors en què defensen el sistema xec llibre, que ha permès un creixement del 17% en les vendes de llibres de text a la comunitat, ja que els diners estalviats en els textos obligatoris les famílies els destinaven a comprar manuals complementaris (atles, diccionaris, enciclopèdies).

Per contra, el manifest subratlla que el gremi no ha estat consultat a l'hora d'elaborar el decret i considera que la fórmula del préstec traeix el Pacte Andalús pel Llibre i fomenta les desigualtats, pel fet d'haver-hi alumnes que podran comprar els llibres nous i altres que hauran de conformar-se amb els textos heretats del centre. A més, diuen, es corre el risc que l'Administració es converteixi en el comprador únic dels llibres, "fixant els preus i condicions de venda i violant així les normes de lliure competència".

Discrepar de la forma

Els llibreters defensen la implantació del llibre gratuït, però discrepen en la forma, i afirmen que el model de préstec --que segons la Junta és l'únic que garanteix la gratuïtat-- és "tercermundista" i ha fracassat en altres països per ineficaç i car. Alhora, acusen l'Administració que el seu compromís de gratuïtat "sigui una trampa" i es limiti "als llibres usats i de segona mà", de manera que dificulti així la creació de biblioteques escolars i redueixi els índexs de lectura.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal