La concentració d'immigrants, un dels principals problemes0

517 09/05/2005, 08:39   

Tres professors de la Universitat Rovira i Virgili acaben de publicar un treball de recerca sobre la immigració a les escoles del Camp de Tarragona. El llibre El calidoscopi de la immigració , la inserció educativa dels immigrants al Camp de Tarragona, és un treball de reflexió «sobre un dels àmbits en què es donen més interaccions entre la població autòctona i la immigrada i un espai de necessari contacte entre les dues poblacions», explica Imma Pastor, coautora del llibre. Imma Pastor, una de les autores del treball «El calidoscopi de la immigració».

Ignasi Brunet, Imma Pastor i Àngel Belzunegui són els tres professors de l'àrea de sociologia de la URV que han estudiant la inserció dels estudiants de primària a les escoles del Camp. Dels resultats obtinguts s'evidencia una tendència «de doble concentració», explica Pastor. I aquesta concentració en determinats territoris i en algunes escoles és un dels principals problemes que es detecten. Un fenomen que es dóna, d'una banda, pel que fan les famílies autòctones, «que acostumen a treure els fills de les escoles on hi ha molts immigrants», i pel que fan les immigrades, «que busquen escoles determinades», principalment escoles públiques. Per això es donen casos d'escoles amb una concentració del 50 o el 60%.

Les actuacions que es fan per inserir els immigrants -aules d'acollida, plans d'entorn, etc- «no toquen la problemàtica de fons de la concentraciós», diu Pastor. Per ella l'alumnat del Camp de Tarragona està integrat perquè el sistema educatiu «els acull sense discriminació». Per Pastor «fa falta una política que intenti evitar la concentració perquè l'escola ha de reflectir la diversitat» de la societat i integrar les famílies. El professorat es troba que en alguns casos ha de fer un esforç suplementari en determinades escoles, una càrrega de feina «que no és raonable», assenyala.

En el llibre es constata que la realitat educativa «disposa de recursos escassos» i com que la població immigrada és d'estrats econòmics baixos habitualment es dóna la situació que «un volum de recursos escassos i un volum alt de població demandadora de recursos pot provocar una competència» entre la classe més baixa de Catalunya i els nouvinguts. Si els recursos no augmenten, segons Pastor, «poden sorgir conflictes». La sociòloga afirma que «el sistema ha de reaccionar més ràpid davant dels canvis» i que «s'hauria de ser més àgil de part de la Generalitat per poder donar respostes a les necessitats».

Una radiografia de la immigració a les escoles

Per fer l'estudi, els tres professors de l'àrea de sociologia van fer un mapa educatiu de la presència d'immigrants a les escoles del camp i sobre això van fer la recerca. L'anàlisi que es va fer va ser doble, primer una enquesta a tots els professors que estan en contacte amb l'alumnat i també totes les direccions. Van constatar així que la concentració d'immigrants és principalment al Baix Penedès i al Tarragonès. Segons Imma Pastor és important diferenciar la població immigrada segons l'origen: «En el treball hem detectat que una bona part de la població immigrada és magribina i sobre aquesta vam centrar les reflexions». El col·lectiu magribí té unes excepcionalitats «per l'idioma i pels seus costums més condicionats per la religió». Pastor diu que van fer el llibre perquè «es constata que hi havia una realitat que requeria una reflexió» i partien de la hipòtesi que l'acció educativa podria tenir efectes positius «depenent de com es fes» per a la integració de les famílies a la societat.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal