Sexe segur a les aules0

687 11/05/2005, 10:20       #Salut laboral,

Gairebé 1.500 estudiants de 10 a 16 anys ja han fet els deures que els va posar l'alcalde: reflexionar sobre temes de salut i presentar propostes per a la ciutat en àmbits com el sexe, les drogues i l'alimentació. I ahir van treure a la palestra una vella reivindicació: volen màquines de condons a les escoles, a baix preu o, per què no, gratis.

També volen més espais d'oci per poder reunir-se i que es millori el menjar escolar.

"El preservatiu per a nosaltres és car i no està al nostre abast. És necessari anar a una farmàcia a comprar-ne i això fa que ens tallem. Proposem que se n'instal.lin màquines a tots els llocs on solem trobar-nos, com a les escoles, els instituts, els bars i els centres cívics", va plantejar al Saló de Cent Irina Montón, de 3r d'ESO, una dels nou representants de les escoles que han participat en l'audiència pública que cada any organitza l'ajuntament.

Entrades més barates

L'acte, presidit per Joan Clos, va tenir altres demandes concretes. Com per exemple la creació de més casals i abaratir el preu del cine, del teatre, dels museus i dels equipaments esportius. Però les rebaixes són per a l'oci lligat a la cultura. Perquè són partidaris d'augmentar el preu de les drogues legals: tabac i alcohol.

Posats a demanar, i ja que un dels temes qüestionats era l'alimentació, van reclamar millorar l'aspecte dels menús de les escoles. "La presentació també és important i moltes vegades sembla que ens donin ranxo", va exposar Olga Folguet, de 1r d'ESO. L'apartat menjar també té petició de màquina. La volen amb fruita i productes lactis o derivats i amb menys begudes gasoses i menys brioixeria. O això van dir.

Entre les múltiples reflexions, una va ser comuna a tots els àmbits tractats: els xavals es queixen de tenir poca informació. Sobre les drogues, les conseqüències de l'avortament, la pastilla de l'endemà, l'homosexualitat... Ho van explicar sense embuts, encara que van reconèixer, en boca de Juli Carné, de 2n d'ESO, que "a molts de nosaltres ens fa molta vergonya trencar el gel i parlar obertament d'aquests temes". En aquest punt la patacada ja no va ser només per al municipi. També van rebre els pares. Els joves van suggerir crear escoles que ensenyin els seus progenitors a comunicar-se amb ells.

Promesa d'estudi

Al finalitzar la lectura de les conclusions i reivindicacions, els alumnes van realitzar preguntes als representants dels grups municipals. La principal: "¿Es faran realitat les nostres propostes?" D'estudiar, s'estudiaran, els van prometre els polítics, que van aplaudir la tasca d'aquests xavals. I la van entendre. Per descomptat, la van entendre millor que una cinquantena d'escolars de Sant Sebastià que van assistir a l'acte perquè comparteixen des de fa quatre anys aquesta experiència amb els de Barcelona. I no perquè els temes no els interessessin, sinó perquè l'acte va ser en català i sense cap sistema de traducció. Els donostiarres no van entendre res. I això va motivar, després d'una hora i mitja de parlaments, la queixa, en euskera, d'un dels bascos.

Clos va prendre bona nota de la relliscada i va prometre que en futures edicions hi haurà un sistema de traducció simultània. I va aprofitar l'ocasió per anunciar els deures de l'any que ve: els xavals reflexionaran sobre ciència. Per a matrícula.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal