Patrulles escolars0
559 19/05/2005, 09:04 el-Periódico.-MANUEL-CABELLO
Els uniformes de Pedro L. C. i Eduard R. S., dos guàrdies urbans de Badalona, no impressionen els nens del col.legi de primària Miguel Hernández, al barri de la Pau. Els escolars els consideren una part més del seu entorn escolar i els diuen pel seu nom de pila. Aquests dos agents formen part d'una experiència pionera a Badalona per vigilar els centres educatius de la ciutat i fomentar la bona convivència en les comunitats escolars.
"En ocasions els professors es veuen desbordats per les actituds d'alguns nens, però no som aquí per imposar la nostra autoritat, sinó per col.laborar en la bona dinàmica de la comunitat escolar", assegura Pedro, que és molt més comunicatiu que el seu jove company, potser perquè fa 21 anys que és al cos, molts d'ells com a policia de barri. "El que de veritat m'agrada és el contacte amb la gent i aquesta tasca m'ho permet", afegeix.
Tretze parelles
Hi ha 13 parelles d'agents assignades a 13 centres de primària i secundària dels districtes 2 i 8 de Badalona. Si l'experiència resulta positiva, el pròxim curs s'ampliarà a la resta de la ciutat després de l'estiu. "Cada vegada hi ha menys relació de comunitat, menys vida de barri, però un dels centres de relació són els col.legis, per això hem posat en marxa aquesta iniciativa", explica el coordinador del programa, Juan Carlos Jerez.
A més de la formació viària, que continuaran realitzant com en els últims anys, els agents escolars tenen la missió de detectar situacions de risc: l'absentisme, el bullying o assetjament escolar, les conductes violentes, el vandalisme, les bandes juvenils i les drogues. "Avui, els pares han delegat tota la responsabilitat de l'educació dels fills en els col.legis", apunta Jerez.
Cada parella de guàrdies té assignat un centre. La seva presència al col.legi depèn de la disponibilitat dels agents, però procuren passar-hi diverses vegades al llarg d'un mes. "Especialment durant les entrades i sortides, que són els moments de més risc", diu el coordinador. Els agents es deixen veure, xerren amb els pares i amb els empleats de les escoles per detectar qualsevol problema.
Quan es produeix un incident, els agents omplen un informe amb tots els detalls que s'inclou en un expedient que hi ha per a cada centre. Si les parelles assignades no estan operatives (per una qüestió d'horaris o bé perquè estan realitzant un altre servei) i ho fan altres companys, aquests també han d'omplir una fitxa per als agents d'aquell centre. "L'objectiu és que cada parella disposi de tota la informació relativa al seu centre", justifica Jerez.
Abans de posar en marxa aquesta experiència, responsables de l'àrea d'Educació de l'ajuntament la van explicar als equips directius dels col.legis afectats. Segons el coordinador del programa, "no només no hi va haver rebuig per part dels directors, sinó que la iniciativa va tenir molt bona acollida". Els responsables de la policia local pretenen ara reunir-se amb les associacions de pares i mares d'alumnes per informar del programa "i, fins i tot, perquè tinguin els telèfons per contactar amb els agents davant el més mínim problema", assegura Jerez.
"Els problemes no es donen tant a les escoles com en el seu entorn", explica Roser Jové, directora del CEIP Miguel Hernández, un dels centres adherits a la iniciativa. Segons Jové, l'experiència "és positiva i el contacte dels agents amb els nens i les seves famílies resulta molt més educatiu que repressiu". Els pares dels nens que estudien en alguna de les 13 escoles han acollit aquesta experiència amb els braços oberts. Els centres escollits no destaquen per una problemàtica especial. "La tasca policial és més preventiva que repressiva", afegeix Jerez.
Interlocutors
Els agents reben classes sobre conducta infantil i juvenil, aprenen a mirar de detectar els problemes abans que sigui tard i a afrontar situacions conflictives. Tant els pares com els responsables saben que tenen, en els dos policies assignats a cada centre, uns interlocutors vàlids als quals poden comentar qualsevol problema.
"És una tasca molt gratificant. Un dels últims casos que vam atendre era el d'un noi que en lloc d'anar a classe se n'anava a un locutori a jugar a l'ordinador. La família, que no en sabia res, ens ho ha agraït molt", relata Pedro amb l'orgull de qui ha complert amb la seva tasca.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...