ESTUDIANTES0

541 30/05/2005, 08:58   

Dedico aquest article als misògins coneguts (dir-los amics seria una exageració), en particular, i, en general, als qui valoren el món a partir dels seus prejudicis. Tinc davant un acuradíssim estudi, que ha realitzat la Universitat Politècnica de Catalunya, sobre el rendiment d'estudiants i estudiantes, un estudi que per primer cop compara les carreres tècniques per gènere.

Si escolteu el parer de la gent, fins i tot de persones solvents, copsareu una opinió generalitzada: que les dones han entrat amb força a la universitat, però que són bones en carreres humanístiques; en carreres tècniques són minoria i el seu rendiment, poc significatiu. Doncs creu-t'ho. La Universitat Politècnica, com el seu nom indica, es dedica a carreres tecnològiques; ara per ara, les estudiantes són menys que els estudiants, però amb un augment els darrers anys que les situa ja a prop del 30% del total d'alumnes. Què estudien aquestes noies? Doncs l'informe assenyala per exemple l'enginyeria aeronàutica, en què el percentatge d'estudiants és superior a la mitjana de la UPC; més alt és encara el nombre d'alumnes que estudien arquitectura i edificació, malgrat la percepció social que creu que són carreres mascles; el percentatge, més alt (77,2% del total d'alumnes) es produeix en òptica i optometria; també és més alt que la mitjana el nombre d'estudiantes en enginyeria civil, com també són molt alts els percentatges (en alguns casos superiors al 50%) en enginyeria química, estadística i agricultura, si bé són inferiors a la mitjana els percentatges en informàtica i telecomunicacions i en enginyeria industrial.

I el rendiment acadèmic? Doncs en fase selectiva, la superioritat de les noies va entre 5 i 11 punts, i en la fase no selectiva, el resultat mitjà dels estudiants és de 0,72, i el de les estudiantes és de 0,76. Com que és la primera vegada que es fa un estudi com aquest, cosa que hem d'agrair a la sensibilitat igualitària de la UPC, els resultats m'han semblat espectaculars. Les dones vam reclamar l'accés a la cultura en ple segle XIX; un cop obtingut, hem manifestat un excel·lent nivell mitjà. Si a més vas a qualsevol acte cultural, hi veus una abundància de dones. Jo interpreto aquest fenomen com que tenim molta fam endarrerida de cultura i ens hi llancem amb ganes. En resum: la mística per als místics, no per analitzar la realitat. Apa.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal