Cid quantifica en 1.520 milions d'euros el dèficit0

565 01/06/2005, 10:48       #LOE, #LOCE,

"A Catalunya no li surten els números". La presentació ahir a Madrid de la memòria econòmica que ha d'acompanyar la futura llei orgànica d'educació (LOE), va ser resposta ràpidament per la consellera Marta Cid que la va titllar de "totalment insuficient" perquè el sistema català pugui afrontar el cost que suposarà la reforma del conjunt de l'ensenyament no universitari. I alhora va assenyalar que d'entrada Catalunya necessita una injecció econòmica de l'Estat de 1.520 milions d'euros per equilibrar el dèficit acumulat en els últims anys.

Aquest dèficit, va assegurar, és "fruit de fer-nos responsables de polítiques que l'Estat hauria d'assumir i no ho fa". La consellera va precisar que Catalunya s'ha fet càrrec del manteniment i construcció de llars d'infants i de l'educació infantil, quan aquests conceptes eren competències de l'Estat en aplicació de la llei orgànica de qualitat de l'educació (LOCE).

La ministra d'Educació i Ciència, María Jesús San Segundo, va xifrar en 6.100 milions el cost addicional per cobrir les millores educatives que es faran en els pròxims cinc anys a tot l'Estat. Aquest pressupost, que dijous es debatrà a la Conferència Sectorial d'Educació amb els consellers autonòmics, ha de cobrir l'extensió de l'escolarització i l'equitat en l'ensenyança, programes de reforç, idiomes i noves tecnologies, el suport a la carrera docent i la gratuïtat del segon cicle d'infantil -de tres a sis anys-. L'Estat cobrirà entre el 55% i el 60% de les aportacions, i la resta anirà a càrrec de les comunitats.

Tot i que San Segundo va qualificar la proposta de "seriosa i raonable" per poder arribar al consens, Cid va reiterar que és "del tot insuficient". I va posar com a exemple, en el cost addicional previst per a l'any 2006, la partida per a la gratuïtat del segon cicle d'educació infantil (de P-3 a P-5), una de les que l'Estat hauria d'assumir totalment. Així, el govern central preveu destinar-hi 150 milions per a tot l'Estat, dels quals uns 25 milions serien per a Catalunya, tot i que "segons les nostres previsions en necessitarem 135".

Cid va apuntar que "no podem fer front a les despeses amb aquesta memòria", i va raonar que Madrid hauria d'assumir les despeses que genera l'atenció a l'alumnat nouvingut o la implantació d'equips informàtics als centres escolars. Per a la responsable de l'ensenyament català, ha arribat l'hora "de fer els números seriosament" si es vol aconseguir una llei d'Educació "útil i amb prou recursos per al seu desenvolupament". Per això, va demanar a l'Estat que no ajorni més la seva aportació perquè Catalunya pugui reequilibrar la despesa en educació, fer front als reptes de la nova reforma i "situar-nos al nivell europeu".

Precisament, Cid també va reclamar que el pressupost habitual per a Educació -que actualment és d'uns 3.700 milions d'euros a l'any- s'incrementi anualment d'un 20%, ja que la inversió està encara molt lluny de la mitjana europea. Així, la consellera va considerar que d'aquesta manera es podria passar d'una despesa actual en educació equivalent al 2,5% del producte interior brut (PIB) a un 4% el 2010.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal