Els sindicats creuen que casos com el de l'Hospitalet no han de crear alarma0

546 03/06/2005, 09:29   

Els incidents violents protagonitzats per escolars com el registrat dimarts a l'IES Margarida Xirgu de l'Hospital de Llobregat no han de conduir a "l'alarma social", però sí que representen un toc d'atenció.

Albert Tierraseca, secretari general de la Federació de Treballadors de l'Ensenyament d'UGT, creu que aquestes situacions posen en risc la convivència i, per tant, demana més recursos i suport social a mestres i professors per garantir la cohesió i el respecte tant a dins de les aules com fora.

De fet, el cap d'estudis de l'IES de l'Hospitalet va lamentar les dificultats que es troben els mestres alhora de treballar i integrar els alumnes nouvinguts. En aquest sentit, Tierraseca considera que hi ha d'haver més suport de l'administració, ja que al final es dóna "una mala imatge dels docents", però també cal més comprensió de tota la societat perquè en realitat la violència dels joves "és un problema social, no únicament de les escoles".

En termes similars s'expressa Josefina Pujol, secretària general de la federació d'ensenyament de CCOO a Catalunya, que assegura que "l'escola és el reflex de la societat". Per això creu que els centres docents han de treballar per la cohesió social, però també s'ha de fer "des de fora dels centres docents". Així, pensa que la situació s'ha de tractar de manera interdepartamental perquè "per separat no és eficaç" i potser també descentralitzant, de manera que les administracions locals puguin coordinar el teixit social i associatiu.

A parer de Tierraseca, a l'interior de les escoles cal també la intervenció de professionals de suport -"educadors, conciliadors, psicòlegs"- i un augment de les plantilles que permetria oferir un tractament millor a la nova situació social i a la diversitat de l'alumnat, així com "prevenir casos de conflicte i aportar-hi solucions".

Des de CCOO també es veu indispensable disposar de més recursos per poder treballar a les aules i fer desdoblaments, més professorat, i més aules d'acollida, així com recursos en l'entorn de l'educació del lleure. Pujol aposta per fer "projectes globals de la zona", que treballin a l'entorn de la cohesió i el respecte des de tots els àmbits.

Per Carolina Rius, portaveu d'USTEC-STEs, el tema de fons de la violència a les escoles és una qüestió d'actituds i considera irreal relacionar-la directament amb la immigració, ja que hi poden intervenir molts factors diferents com problemes d'adolescència, situacions de precarietat familiar o influències de bandes juvenils. I afegeix la dificultat en l'adaptació de cultures diferents, motiu pel qual "s'ha de fer aprenentatge del respecte i d'integració de les diferències, sense imposar-ne cap". El departament d'Educació ha posat en marxa aquest any un pla de formació permanent del professorat per adequar-se a les necessitats socials i al nou perfil de l'alumnat.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal