Fort creixement de les denúncies per agressions dels fills0

649 08/06/2005, 10:41       #Violència escolar, #Salut laboral,

L'any 2001 un total de 23 joves d'entre 14 i 18 anys van ser denunciats a la fiscalia de menors per haver protagonitzat un acte de violència dins de la família en què les víctimes acostumen a ser els pares. L'any passat el nombre de casos havia crescut espectacularment, fins a les 178 denúncies, segons es recull en un estudi sobre aquest fenomen delictiu fet pel Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

Els responsables del treballl consideren que aquest fenomen no equival a un augment real de casos sinó al fet que les víctimes de les agressions presenten ara més denúncies. O dit amb altres paraules, el problema ha deixat l'àmbit privat de la família per transcendir a l'esfera pública com ha passat amb la violència de gènere.

Dins el fenomen global de la delinqüència protagonitzada per menors, les agressions a algun membre de la família suposen només un 3% sobre el total, un percentatge que l'any passat era d'un 1,4%. La població que ha estat objecte de l'estudi és una mostra de 116 joves als quals la fiscalia de menors ha obert un expedient o més per un presumpte delicte de violència en l'àmbit familiar. D'aquesta mostra de 116 joves, el 91,4% són nascuts a l'Estat espanyol i el 8,6% estrangers.

El treball del Centre d'Estudis, el primer d'aquestes característiques que es fa a l'Estat, és només una aproximació descriptiva d'un fenomen poc estudiat fins ara i no entra a valorar les causes d'aquesta violència protagonitzada per menors. Sigui com sigui, les conseqüències del fenomen són preocupants, com ho demostra el fet que l'agressió protagonitzada per un 20% dels nois denunciats és de tanta gravetat que els agredits han quedat ingressats en centres d'internament. A l'altra cara de la moneda, en un 30% cent dels casos els equips de mediació aconsegueixen resoldre el conflicte sense que sigui necessària la intervenció del jutge de menors. Les característiques especials de la legislació de menors fan que només la meitat de casos acabin amb una resolució judicial condemnatòria, ja sigui amb internament de l'infractor, amb llibertat vigilada o amb altres mesures, com les prestacions en benefici de la comunitat.

Les mares, víctimes

En el treball les mares hi apareixen en un paper destacat, tant com a víctimes com pel que fa a la persona que acaba interposant la denúncia. En aquest sentit, la mare és la principal destinatària de l'agressió en un 87% dels casos, mentre que està implicada en el 75% de les denúncies. La més gran feblesa física de la dona i el rol tradicional de la mare -amb més presència física i emocional en la família- podrien explicar aquesta implicació més alta en els casos de violència protagonitzats pels fills.

Un cop de puny a l'autoritat i a les normes establertes

Quan un fenomen de violència juvenil colpeix la societat sempre hi ha qui interpreta els fets com el reflex de la pèrdua d'una autoritat que se suposa que anys enrere era exercida amb més rigor i efectivitat per la família, l'escola i la societat en general. En el cas de les agressions de menors a membres de la seva família, la principal causa que origina els fets és, segons l'estudi del Centre d'Estudis Jurídics, la no-acceptació de l'autoritat i l'incompliment de les normes. Fins a un 55,2 per cent de les denúncies interposades s'explicarien per la vulneració d'aquests principis.

Pel que fa a la tipologia de l'agressor, en un 54% dels casos els menors han comès més d'un delicte, procedeixen de famílies desestructurades i a més tenen uns índexs alts de reincidència. En el 46% restant, els denunciats són fills de famílies "normalitzades", segons la definició de l'expert, que no tenen antecedents i que després de resoldre el conflicte no reincideixen. En el capítol dels sexes, els nois suposen el 79% dels denunciats, mentre que en el cas de les noies es detecta una violència prèvia del pare.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal