La Generalitat ultima un programa pilot per frenar el fracàs escolar0

546 08/06/2005, 10:51   

El Pla Estratègic proposa a Educació que els centres públics incorporin la figura del gerent

La Conselleria d'Educació de la Generalitat i l'associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona estudien les fórmules d'aplicació d'un projecte pilot de creació del districte escolar, un nou sistema organitzatiu dels centres d'ensenyament públic destinat a combatre els alts nivells de fracàs escolar. La creació del districte escolar és un dels 12 punts prioritaris d'execució que es plantegen en la memòria estratègica de l'àrea metropolitana de cara als pròxims anys.

Les converses s'orienten a aconseguir que, a partir d'aquest any, es puguin posar en marxa les bases per implantar --inicialment com a assaig en algun centre de l'àrea metropolitana de Barcelona, probablement al Baix Llobregat-- aquest nou sistema d'organització, que atorgui més capacitat de gestió i control dels centres educatius mitjançant la creació de la figura del gerent.

Segons els estudis del pla estratègic, durant el curs 2001-2002, a Catalunya es va comptabilitzar un 30,28% de fracàs escolar, és a dir, alumnes que no van obtenir el graduat escolar en l'educació pública secundària. El nivell és molt superior a la mitjana dels països de la Unió Europea.

DESCENTRALITZACIÓ

La reestructuració de l'organització administrativa, amb l'aposta per un model amb més participació local i menys centralitzat, és una de les moltes propostes que planteja la direcció del pla estratègic de cara a millorar l'educació secundària, basant-se en l'estudi realitzat pel catedràtic Joaquim Prats, president del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu.

En l'estructura organitzativa dels districtes escolars, la Generalitat tindria l'autoritat administrativa dels centres, però amb cessió de competències, que serien compartides amb les administracions locals i els directors dels centres. "Estem en el bon camí per poder aplicar aquesta reforma, encara que l'aplicació no sigui fàcil, ja que cal organitzar i consensuar les diferents institucions que actuen als territoris", va explicar Francesc Santacana, coordinador general del pla.

INNOVACIÓ EDUCATIVA

Les propostes de canvi també comprenen experiències d'innovació educativa, que apliquin mesures d'incentivació econòmica i reconeixement professional al professorat. Segons va admetre el vicepresident de la Mancomunitat de Municipis de l'àrea metropolitana, Dídac Pestaña, els professors dels instituts públics de secundària "eludeixen" la direcció dels centres per "falta d'estímuls". Segons l'opinió de Pestaña, aquesta situació "fomenta desequilibris amb els centres concertats", on la direcció i els òrgans de gestió són molt més visibles.

Una altra de les prioritats és l'aplicació d'un pla de formació en llengües estrangeres, prioritàriament en anglès, per aconseguir que, des del primer cicle de primària fins a l'ESO, almenys dues àrees es puguin impartir en aquesta llengua. La memòria socioeconòmica de Barcelona del 2003 ja relacionava els alts índexs d'atur entre els joves amb el desconeixement d'idiomes.

L'estudi realitzat pel pla estratègic incideix en la necessitat d'impulsar els idiomes, tant en l'ensenyament secundari com en els centres de formació professional. "La tendència, si no canviem les coses, és molt dolenta --va acabar dient Santacana--. O introduïm canvis, o estem abocats a un augment dels nivells de fracàs escolar".


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal