L'epidèmia del 'bullying'0
625 09/06/2005, 09:12 Avui.-Santiago-Cucurella #Salut laboral,
Bullying és el mot anglès que ha fet fortuna per descriure la intimidació entre companys que es produeix en alguns centres d'ensenyament i que en els darrers mesos ha saltat a la palestra pública en donar-se'n a conèixer alguns casos a través dels mitjans de comunicació. El primer cas que va impactar el gran públic va ser el d'en Jokin, el noi basc que es va suïcidar a causa de l'assetjament a què havia estat sotmès pels seus companys d'institut. El darrer (per ara) és el de Cristina, la noia valenciana que s'ha llevat la vida, sembla que pel mateix motiu. Deixant de banda aquests casos, caldria veure si en incidents com els que han tingut lloc darrerament a l'Hospitalet de Llobregat hi ha hagut pel mig també factors d'intimidació entre companys.
De bullying crec que sempre n'ha existit, però potser ara hi detectem tres diferències: 1) abans l'alumnat generava mecanismes d'autodefensa i els companys protegien els més febles i mantenien a ratlla els agressors; 2) ara està mal vist enfrontar-se als agressors o, simplement, marginar-los; 3) avui assistim a una mena de refinament de la perversió pels molts exemples que els nostres joves en tenen a l'abast a través dels mitjans de comunicació.
Els abusos contra els més febles o, simplement, contra aquells que són diferents està esdevenint un símptoma perillós de la manca de respecte en què ens estem instal·lant com a societat. Em consta que el departament d'Educació de la Generalitat disposa d'estudis sobre l'abast del problema i que existeix autèntica preocupació per aconseguir estratègies de cohesió social que evitin la intimidació entre companys als centres d'ensenyament. En primer lloc, hem de ser conscients que sense la col·laboració de les famílies en el procés educatiu resulta molt difícil consolidar hàbits com el del respecte entre els més joves, però la dimissió d'una part dels pares i mares en l'educació dels propis fills no justifica que des de l'administració educativa no es treballi per tal d'eradicar aquestes pràctiques dels centres d'ensenyament. Per aquesta raó, dins el pla de formació permanent del professorat, el departament d'Educació de la Generalitat ha reconegut el curs que, dins la seva escola d'estiu, ha organitzat la Fundació Universitària Martí l'Humà de la Garriga (www.fumh.org) sobre aquest tema, adreçat a professionals de qualsevol nivell educatiu i a totes aquelles persones que dirigeixin un grup d'esplai o bé de treball amb l'objectiu d'inserir les estratègies contra la intimidació dins el currículum escolar i en la programació d'aula, experimentar jocs i activitats vinculats a la cohesió, i, alhora, aprendre a crear-ne de noves tenint en compte els propis alumnes.
I és que la formació del professorat ha de poder donar resposta als reptes que la societat planteja en cada moment, i fer front a la intimidació n'és un dels més rellevants en el moment actual.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...