Redistribuir l'alumnat nouvingut per fomentar el català0

517 17/06/2005, 10:15   

La redistribució dels alumnes nouvinguts en escoles públiques i concertades per evitar-ne la concentració en determinats barris és una de les mesures que proposa un estudi elaborat per la Plataforma per la Llengua amb l'objectiu de millorar l'aprenentage de l'idioma nacional com a eina de cohesió i integració social dels escolars immigrants.

L'informe L'alumnat nouvingut i el català. Una perpectiva transversal, presentat ahir per la Plataforma amb el suport de la Fundació Lluís Carulla, ofereix un diagnòstic i alhora una prospecció de futur de la situació de la llengua catalana en l'ensenyament obligatori davant el repte de la integració de l'alumnat nouvingut.

El document reivindica l'ús del català com a llengua d'acollida i integració als escolars immigrants. La necessitat d'aprendre català, segons la directora de l'estudi, Natàlia Gomà, però, no s'ha de veure com "una imposició" sinó com una via d'accés a millores socials i laborals. Gomà també va destacar el cas de Vic, on la redistribució d'escolars nouvinguts ha tingut "molt èxit" per promoure l'ús del català.

L'estudi parteix de la constatació que l'alumnat nouvingut ha experimentat en els últims quinze anys un creixement notable, ja que ha passat de prop de 10.000 estudiants al curs 1991-92 (el 0,81% de l'alumnat català total) a gairebé 90.000 escolars en el curs actual (el 9% del total). En aquest col·lectiu hi ha representades 160 nacionalitats diferents i l'Alt Ampordà és la comarca amb el percentatge més alt d'alumnat nouvingut, amb el 17,40% del total.

Altres mesures proposades en l'estudi són potenciar la figura del mediador intercultural, la implicació dels pares i mares en l'ensenyament del català i la contractació de personal de les minories culturals en els centres educatius, com per exemple professors d'origen magribí que ensenyin català als nens que tenen com a llengua materna l'àrab o el berber. També se suggereix oferir espais de socialització i fomentar la participació dels alumnes en activitats extraescolars, així com polítiques de redistribució urbanística per evitar la formació de guetos i facilitar el contacte habitual amb la llengua catalana.

Segons l'estudi, el castellà és la llengua més usada pels nous alumnes, seguida de l'àrab, el xinès i el romanès. A banda de les mesures adreçades al col·lectiu nouvingut, la Plataforma considera bàsic que la societat en general "se sensibilitzi" i utilitzi el català com a llengua d'ús habitual en les seves relacions amb la població immigrant, de manera que sigui l'idioma vehicular d'integració.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal