JO TRIO, TU NO TRIES, ELL NO TRIA ...0

534 20/06/2005, 09:40   

Acabat el procés de pre- inscripció escolar, un bon estudiós de l'ensenyament públic m'ha comentat la seva preocupació pel doble discurs que en sectors anomenats progressistes es té en matèria d'elecció de centre. Són moltes les veus que des del Govern i l'entorn polític del tripartit neguen sistemàticament que calgui avançar en la concreció del dret a elegir escola d'acord amb les conviccions filosòfiques, religioses i pedagògiques de les famílies.

Un 80% dels polítics representants de l'anomenat entorn progressista i d'esquerres a l'hora de la veritat han "triat" escola concertada.

S'insisteix des d'aquests entorns que el dret de les famílies es redueix a tenir assignada una plaça escolar. D'això en va derivar l'èmfasi posat a dotar il.legalment de mecanismes repartidors d'alumnes les anomenades i frustrades Oficines Úniques de Matriculació. La incongruència apareix quan molts dels que afirmen per raó del seu càrrec que el dret a elecció d'escola no és tal dret sinó un mer desig, en privat confirmen que a l'hora de decidir l'escolarització dels seus fills no han anat a preguntar a l'oficina municipal corresponent quina escola els pertoca sinó que, un cop valorats els vincles personals, de proximitat i afinitat amb determinats centres, procedeixen a tramitar les sol.licituds de plaça escolar.

Els estudiosos que han analitzat aquesta situació amb deteniment arriben a afirmar que un 80% dels polítics representants de l'anomenat entorn progressista i d'esquerres a l'hora de la veritat han "triat" escola concertada. ¿Per què, doncs, el discurs dels diferents grups que donen suport a l'actual Govern subratlla amb rotunditat que el dret a l'educació en cap cas comporta el dret a triar centre?

De tot plegat es pot desprendre que cal fer un gir important en el discurs polític envers el necessari contracte de la família i l'escola, com també cal reflexionar entorn de les campanyes de promoció i defensa de l'ensenyament públic, ja que no sempre afavoreixen el seu prestigi social i n'estimulen la demanda per part de les famílies. La disminució d'increment de matrícula en l'ensenyament públic a la ciutat de Barcelona el curs 2004- 2005 en relació amb el creixement assolit i continuat des de molts anys enrere posa de manifest que determinats discursos sovint obtenen resultats contraris als perseguits. I aquest fet ens ha de fer reflexionar.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal