Un text científic en la prova de català0

6533 21/06/2005, 08:58   

La prova de llengua i literatura catalanes es va basar en un conte de Sergi Pàmies titulat El preu , corresponent a L'últim llibre de Sergi Pàmies (2000), i un escrit de divulgació de Xavier Duran, Què hi havia abans del big bang? , extret del llibre 100 noves preguntes sobre la ciència (1995). En el primer, Pàmies reflexiona a partir del costum del seu pare a pronunciar frases lapidàries, mentre que en el de Xavier Duran, el científic aporta una sèrie de consideracions sobre els canvis de l'univers.

La prova de comprensió de l'opció A (l'obra de Sergi Pàmies) consistia a fer-ne un resum de no més de sis línies; comentar el significat de dues sentències («El peix gros es menja el peix petit» i «Qui té el cul llogat no sempre seu on vol»); escriure un sinònim de «traspuen», «rutlla», «em balla pel cap» i «em sàpiga greu», i explicar el significat i proposar un mot equivalent d'«en canvi» i «doncs». Quant a l'expressió i el comentari crític, s'havia de desenvolupar un dels següents temes: «És veritat que tots tenim un preu?» i «El conte com a gènere literari. Característiques principals». Pel que fa a la sintaxi es demanava, entre altres qüestions, que s'analitzessin diferents aspectes de «Fa anys, m'agradava discutir-hi amb arguments que el treien de polleguera», «Un cop dins del tren que m'ha de dur a València, m'he preguntat qui deu ser, si és que en tinc, el meu preu». Per acabar, calia identificar quatre perífrasis verbals i anotar-les íntegres en el quadern i descriure amb símbols fonètics uns determinats sons inclosos en una sèrie de paraules extretes del conte.

Per comprovar el grau de comprensió del text de Xavier Duran (opció B) es demanava un resum dels raonaments sobre l'existència del big bang i una explicació sobre la possibilitat que aquells raonaments siguin científics. També buscar paraules per substituir verbs del text i diferenciar dues frases similars des del punt de vista semàntic. Calia, així mateix, desenvolupar un d'aquests temes: «El paper de la ciència en la societat actual» i «Característiques lingüístiques bàsiques dels textos científics». La qüestió de la sintaxi s'avaluava, per exemple, a partir de les frases següents: «Amb els nostres mitjans actuals se'ns escapa completament intentar saber què hi havia abans del big bang» i «Amb els nostres mitjans actuals se'ns escapa completament intentar saber què hi havia abans del big bang.» D'altra banda, es demanava que s'expliqués quin tipus d'oracions eren les que començaven en el text amb la conjunció si i representar amb símbols fonètics els sons assenyalats de determinades paraules.

ALGUNES PREGUNTES

OPCIÓ A

Text El preu, de L'últim llibre de Sergi Pàmies, de Sergi Pàmies. Feu un resum del text que no ocupi més de sis línies. Comenteu el significat de les màximes següents: a) El peix gros es menja el petit. b) Qui té el cul llogat no sempre seu on vol. Desenvolupeu en unes 200 paraules un dels temes següents: a) És veritat que tots tenim un preu? b) El conte com a gènere literari. Característiques principals. Identifiqueu, en el text, quatre perífrasis verbals i anoteu-les íntegres en el quadernet.

OPCIÓ B

Text Què hi havia abans del Big Bang?, del llibre 100 noves preguntes sobre la ciència, de Xavier Duran. Tot indica que no es pot donar cap resposta científica a la pregunta que dóna títol al text. Però això no treu que es puguin fer alguns raonaments sobre la qüestió. Resumiu, en no més de sis línies, aquests raonaments. Desenvolupeu en unes 200 paraules un dels temes següents: a) El paper de la ciència en la societat actual. b) Característiques lingüístiques bàsiques dels textos científics. Deixant de banda la locució si més no, en el primer paràgraf del text hi trobareu algunes oracions subordinades introduïdes per la conjunció si. Un cop les hàgiu reproduïdes íntegrament en el quadern, expliqueu de quin tipus és cadascuna.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal