ACABAR AMB LA INCULTURA RELIGIOSA0

542 27/06/2005, 10:05   

Avui dia, la majoria del nostre jovent reconeix una absoluta incultura en tot allò referent a les religions. L'escola no pot continuar fabricant analfabets en aquest camp. Però les confessions religioses tampoc han d'ignorar el context cultural en el qual vivim.

La nostra és una societat secularitzada. A l'escola pública, poc més del 20% de les famílies demana religió per als seus fills. Alhora, el fet religiós a casa nostra és cada dia més plural. És fonamental oferir a l'alumnat una formació adequada a les seves necessitats i enfocada cap a la cohesió social. L'experiència ha mostrat que l'actual model de classe de religió confessional ha quedat obsolet. És necessari que tots els estudiants coneguin totes les tradicions i les opcions de pensament i de consciència, pròpies i alienes, siguin religioses, agnòstiques o atees. Perquè la ignorància és font de prejudicis i malentesos, d'intolerància i d'intransigència.

Si avancéssim cap a la diversificació d'assignatures confessionals (catòlica, evangèlica, islàmica...) en l'ensenyament de les religions als centres docents públics, la divisió dels grups d'alumnes faria més complexa l'organització escolar. Però hi ha raons més serioses per no fer-ho; és prioritari que l'escola treballi per la cohesió: tot valorant el pluralisme, cal posar l'èmfasi en aquells valors comuns a tota la ciutadania. Des del Govern, no trobem encertat segregar l'alumnat per les creences. En nom de la fe religiosa no es pot demanar al Govern que vagi contra l'interès comú de tota la societat.

La laïcitat és un valor, perquè la separació entre Estat i confessions religioses és la garantia del respecte a la pluralitat religiosa i cosmovisional, sense privilegiar ni discriminar cap creença legítima. Els pares tenen dret a educar els seus fills segons els seus criteris, però l'escola pública no és el lloc on s'han de formar catòlics, musulmans, ateus, protestants o agnòstics com a tals. És per tot això que el Govern proposa impartir una única assignatura no confessional de cultura religiosa, que informi amb rigor i respecte del fet religiós, i de les altres possibles cosmovisions des de les quals les persones donen sentit a la vida.

MONTSERRAT Coll Directora general d'Afers Religiosos


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal