Espanya registra la pitjor evolució salarial de la Unió Europea0

725 11/07/2005, 20:49       #Retribucions,

Espanya és el país de la Unió Europea (UE) on l'evolució dels salaris ha estat "més desfavorable" en els últims cinc anys, segons l'últim Euroíndex Laboral Adecco, elaborat per l'escola de negocis IESE.

Així, mentre el valor real de les remuneracions mitjanes a Espanya va caure el 0,7% en el primer trimestre del 2005 respecte al mateix període de l'any passat, el salari mitjà real només va pujar un 0,1%. Aquesta dada contrasta amb les xifres registrades a la resta de la UE, en què el salari mitjà real va augmentar el 0,8% en els tres primers mesos del 2005 i on només Alemanya va tenir una caiguda del 0,3% en el valor real.

No obstant, en el cas alemany, el salari mitjà real va créixer el 3,9% en els últims cinc anys mentre que a Espanya només ho va fer el 0,1%, cosa que ha propiciat que l'economia espanyola registrés els indicadors menys positius del total de països analitzats.

Per confeccionar aquest índex es compara la situació dels mercats laborals d'Alemanya, França, el Regne Unit, Itàlia, Polònia, Espanya i Portugal, grup que representa el 75% del Producte Interior Brut (PIB) i de la població dels 25 països de la UE.

Millora l'atur femení

Per un altre costat, l'anàlisi preveu que en el segon trimestre del 2005 la taxa d'atur femení baixi l'1,9%, tot i que Espanya seguirà sent el segon país europeu amb més dones desocupades. Així, Espanya tornarà a ser el principal creador d'ocupació femenina de la UE, amb una alça del 6,2% en la incorporació de dones al mercat de treball.

Així mateix, en el tercer trimestre del 2005 seguirà l'evolució en aquest capítol, de manera que Espanya crearà 422.000 nous llocs de treball femenins, --cosa que representa un increment del 5,2%--. D'aquesta manera, la taxa d'atur de les dones se situarà en el 13% (actualment és del 13,65%), una xifra que no es registra des del 1980.

A més, s'espera que a Espanya continuï augmentant la creació d'ocupació conjunta a un ritme superior al 4% anual. Entre juliol i setembre, Adecco apunta que se sumaran 754.000 persones al mercat laboral. Aquesta pujada propiciarà una caiguda de la taxa de desocupació que, al setembre, se situaria per sota del 10%, una xifra que no es produeix des del 1979.

Dificultats per als joves

Segons aquestes previsions, gairebé quatre de cada 10 nous llocs de treball creats a la UE al juny s'hauran generat a Espanya, que comptabilitzarà 785.000 persones ocupades més que en el mateix període de l'any anterior.

Respecte a la creació d'ocupació per a menors de 25 anys, Adecco preveu que a penes variï aquest any a Espanya, de forma que continuarà la tendència registrada els tres primers mesos de l'any, en què només l'1% del total dels llocs creats van ser per a aquests joves. No obstant, l'economia espanyola va ser, juntament amb la polonesa, l'única que va crear ocupació per a menors de 25 anys enfront de la resta de països de la UE.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal