Enciclopèdia per a tothom0

636 18/07/2005, 13:53   

La idea d'una enciclopèdia sense corroboradors de dades ni editors professionals i amb només un empleat --un programador de software-- semblava condemnada al fracàs als seus inicis, el 2001. "Era una idea dement", va declarar ahir a EL PERIÓDICO Jimmy Wales, el fundador de la Wikipedia, de visita en un congrés a Barcelona. Quatre anys després, aquesta enciclopèdia és la més coneguda d'internet. La seva versió en anglès té 640.000 articles, gairebé 10 vegades més que l'Enciclopèdia Britànica. L'espanyola (http://es.wikipedia.org) supera els 56.000 articles i la catalana (http://ca.wikipedia.org) en té més de 15.000.

La Wikipedia ha resultat tot un èxit: compta amb versions en 193 llengües --des de l'abkhaz fins al zulu-- milions de visites i milers de col.laboradors d'arreu del món. Els seus continguts són escrits per voluntaris. Qualsevol pot redactar o editar a la Wikipedia. Hi ha una comunitat d'editors que en supervisen els continguts i s'encarreguen que estiguin correctes i d'evitar actes vandàlics.

Els textos es regeixen per un llibre d'estil que destaca una norma: escriure sense errors i de manera imparcial. "Comptem amb llibertat per redactar, però hem d'exposar un punt de vista neutral dins del que és possible", afirma Guillermo Romero, un redactor peruà de la Wikipedia.

Ment col.lectiva

Al no haver de suportar més costos que el sou de l'únic treballador i la compra dels servidors, la Wikipedia ha crescut exponencialment en els últims mesos. Els articles disponibles en anglès s'han triplicat en un any, mentre que els de xinès s'han duplicat del febrer al maig passat. "Vull que l'enciclopèdia pugui arribar a tothom. El projecte de la Wikipedia és un gran pas per a la democratització del coneixement", afirma Wales, un exinversor borsari de 38 anys.

La Wikipedia creix amb velocitat vertiginosa, però els dubtes pel que fa a l'obra estan en la seva qualitat. ¿És fiable una font d'informació que pot ser redactada per qualsevol? "Per la seva naturalesa mudable, és difícil confiar-hi per a alguns temes. No obstant, per al meu llibre Perdón imposible hi vaig poder trobar dades valuoses i em va guiar a alguna bibliografia", assegura l'escriptor José Antonio Millán.

Però per al creador de la Wikipedia, la qualitat dels continguts de l'enciclopèdia és molt elevada, encara que reconeix que sempre hi ha la possibilitat d'errors, dels quals tampoc estan exemptes les obres convencionals. Encara que la Wikipedia es perfila com una amenaça per a les enciclopèdies tradicionals, moltes editorials veuen el projecte amb desdeny. "Sense un procés exhaustiu de correcció i revisió per part d'experts, aquests projectes no poden ser considerats com a llibres de referència, perquè no ofereixen la qualitat que molts usuaris exigeixen", explica Tom Panelas, director de comunicacions d'Enciclopèdia Britànica.

Wales es defensa amb contundència i assegura que constantment intenta concebre tècniques per millorar-la. Aviat se'n farà una versió estable per publicar-la en CD i DVD, que tindrà l'aprovació d'un equip d'edició especialitzat, un canvi dràstic en l'esquema de treball de la publicació.

Fenomen 'wiki'

El terme wiki, una expressió hawaiana derivada de l'anglès quick (ràpid), acompanya els noms de tots els projectes de la Fundació Wikimedia, amb seu a Tampa (EUA). La fundació també fa un diccionari, llibres professionals i educatius, col.leccions de cites cèlebres, una base de dades de documents originals, un directori d'es- pècies animals i vegetals i un portal informatiu.

"Intentem portar coneixement a gent que no pot pagar una enciclopèdia", explica Wales. Però el propòsit que la Wikipedia arribi a tots els habitants del planeta compta amb un gran obstacle: l'accés a internet.

Per resoldre'l, Wales va viatjar el novembre passat a l'Àfrica. Volia estudiar la manera de portar la Wikipedia als més pobres. Per ara dissenya un projecte per distribuir CD i DVD a aquells que tenen ordinadors vells i portar una Wikipedia impresa per als que no tenen PC. "Aquest serà el primer pas perquè l'enciclopèdia gratis i lliure pugui arribar a tothom".


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal