Com si fossis Albert Einstein0
635 05/10/2005, 10:02 Avui.-Aina-Mercader
Apartir d'avui serà més fàcil jugar a ser Albert Einstein, sense la necessitat d'entendre-hi gens en física ni reformular la teoria de la relativitat, perquè el CosmoCaixa presenta Einstein 1905, cent anys de física. Aquesta exposició pretén posar el científic més important del segle XX a l'abast de tots els públics, tant per als que puguin dir més de dues coses sobre el que és la física quàntica com per als de lletres, que es pregunten què hi fan una e i una m separades pel signe d'igual.
Així doncs, acostar-se al món de la física mai no havia estat tan fàcil. Es tracta de seguir les recomanacions de Jorge Wagensberg, el director de l'àrea científica del museu, que ens convida a deixar-nos portar a través dels 13 experiments que omplen el recorregut expositiu per aconseguir "despertar la passió pel coneixement i poder pensar i sentir com si fóssim el mateix Einstein, que se sorprenia de les coses més quotidianes". En el recorregut, dues escultures a mida real recorden que Einstein hi és molt present. "L'objectiu final -apunta- és posar-nos en la pell i la ment d'un autèntic geni". I per fer-ho, el muntatge de la mostra acull un seguit d'experiments, a través dels quals podem entendre els descobriments científics d'Einstein i les repercussions en la vida quotidiana, com és el cas dels GPS, l'energia nuclear i la creació d'imatges per ressonància magnètica. Entre les peces preparades per experimentar, destaca la que dóna l'oportunitat de viatjar a la velocitat de la llum -300.000 km per segon-, però en un simulador relativista que serveix per comprovar que quan accelerem es distorsionen els objectes i edificis -d'un petit poble alemany, sense nom, que es projecta en pantalla- dels laterals i s'allunyen els que tenim al davant. Per endinsar-nos una mica més en l'univers personal einsteinià, s'explica que la curiositat se li va despertar de ben petit. Quan tenia cinc anys es va meravellar pel fet que una brúixola es mogués sense que ningú la toqués. Per satisfer la curiositat que se li desperta, ara, al visitant davant de l'observació del petit geni, s'ha reproduït un camp magnètic en tres dimensions, format per un cub amb un centenar d'agulles -com les d'una brúixola- que ballen segons el moviment d'un imant.
L'origen d'Einstein 1905, cent anys de física és la commemoració dels cinquanta anys del traspàs d'Einstein i del centenari de "l'any miraculós -1905-, en què va canviar la física per sempre, gràcies als textos del científic". A més, s'adscriu als diferents actes que s'han organitzat, enguany, amb motiu de l'Any de la Física. La mostra també permet descobrir la cara més humana del Premi Nobel de física i les motivacions que el van portar a escriure, amb només 26 anys, cinc articles revolucionaris, que van modernitzar la física del segle XX, en qüestions com ara la comprensió de la naturalesa de la llum, l'espai, el temps, el moviment i la matèria.
Perquè ningú s'espanti abans d'hora amb la complexitat dels plantejaments del matemàtic, Wagensberg avisa: "Les equacions d'Einstein no es poden comprendre, però ens hi podem acostar a través dels diferents experiments i de la nostra intuïció". Dit així, potser tots portem un petit Einstein a dintre i jugar amb una brúixola pot arribar a ser una bona manera de trobar-lo.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.