Educació potenciarà l'ús del català amb un nou decret0

636 07/10/2005, 09:47   

A Catalunya, el català és la llengua que han d’utilitzar mestres i professors per adreçar-se als seus alumnes, segons fixa la llei. Però això no es compleix sempre. A primària, entre un 10 i un 20% de les classes es fan encara en castellà. I a secundària, l’ús del castellà encara és més freqüent, ja que s’utilitza entre el 30 i 40% de les classes. Per aconseguir que el català sigui la llengua d’ús a totes les classes, el Departament d’Educació ha anunciat que està preparant un decret que entraria en vigor el curs que ve.

El català es fa servir a la majoria de l’horari escolar. Però hi ha situacions en què els docents canvien de llengua, com ara quan l’alumne els pregunta en castellà o en determinades matèries com anglès o educació física, en què no hi ha material escolar en català i, aleshores, el docent opta per parlar en castellà si aquesta és la llengua familiar dels seus alumnes.

La funció del nou decret seria fer complir el que diu la llei de Política Lingüística de 1998, que estableix que el català és la llengua vehicular a l’escola. L’objectiu és que els escolars acabin l’ensenyament obligatori sent bilingües, dominant tant el català com el castellà. D’aquesta manera es garantirà “la igualtats d’oportunitats”, segons la consellera, i s’evitarà que alguns alumnes castellanoparlant acabin l’escola sense dominar el català per no practicar-lo a l’aula, cosa que els resta oportunitats en la vida, sobretot a l’hora de trobar feina.

Tots els grups parlamentaris van aplaudir la mesura, a excepció del Partit Popular, que opina que amb aquesta llei es vulnera el dret de les famílies a què els seus fills rebin l’educació en llengua castellana.

La consellera d'Educació, Marta Cid, va fer l'anunci del nou decret per impulsar el català a les escoles en la compareixença, aquest dimecres, davant la Comissió de Cultura del Parlament, on va fer el balanç de l'inici de curs i va explicar en quin punt es trobaven les negociacions amb els agents socials per firmar el Pacte Nacional per l'Educació. En aquest últim aspecte, la consellera es va mostrar molt positiva ja que confia en signar el Pacte a mitjans de novembre.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal