'MOBBING', MALA COSA I MAL NOM0

969 13/10/2005, 09:50       #Salut laboral, #Mobbing,

Cada vegada es parla més del mobbing escolar. Durant tot el meu batxillerat --set anys-- als escolapis del carrer de la Diputació no vaig veure mai cap cas d'assetjament, de burla cruel, ni tan sols de menyspreu que afectés algun dels meus condeixebles. No érem pas una colla d'adolescents tallats tots pel mateix patró. N'hi havia de ben plantats i d'esquifits, d'intel.ligents i de menys dotats, de barruts i de tímids. Segur que es feia alguna broma, però no hi va haver mai ni exclosos ni víctimes.

Ara expliquen que els maltractaments entre escolars són una realitat, i per tant un problema. En altres temps, si això es produïa era una raresa. Actualment sembla que la violència física i psíquica és bastant corrent. ¿Què ha passat? ¿Per què ha passat?

Seria absurd que jo, allunyat del món escolar, opinés sobre l'extensió del mobbing. Si els admirables mestres denuncien una situació angoixosa, m'hi solidaritzo. I aquesta onada d'abusos s'ha de tallar. No dubto que fer-ho és difícil, i que des de fora és còmode propugnar decisions radicals. Però penso que la capacitat persuasiva té un límit, que la bona voluntat pedagògica pot fracassar i que la responsabilitat moral davant d'un grup obliga a imposar sancions severes als incívics i agressius. I si es creu necessari, obligar-los a una reeducació des del punt de partida més bàsic. I si hi intervé la droga, tractament immediat.

Potser hauríem de discutir si convé utilitzar cada vegada més sovint la paraula mobbing. Les paraules no són neutres. Si d'un insult més o menys vulgar ja en diem mobbing, estem donant inconscientment a aquell que insulta una categoria especial, el fem modern, li diem que pertany a una mena de club. I tot això no ajuda a fer visible que es tracta, senzillament, d'un maltractador, d'una persona socialment indesitjable. Si qualsevol burla de mal gust ja és mobbing, no anem bé. Tornem a dir les coses pel seu nom: maleducat, violent, agressor, delinqüent. Qui actua malament ha de rebre una definició que també soni malament. Mobbing queda massa de moda.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal